Objavljeno u Vijesti, 05.04.2019.

Za knjižnicu nikada nije prerano

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci danas je bila domaćin proslave 6. rođendana kampanje “Čitaj mi“. Prva je to nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja, koja je pokrenuta 2. travnja 2013. godine povodom Europske godine čitanja naglas, pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.

Veselo, razigrano, raspjevano i rasplesano bilo je danas u prostorima Gradskog kazališta “Joza Ivakić“ Vinkovci. Povod je bio 6. rođendan kampanje “Čitaj mi“, omiljeni tip proslave vinkovačkih mališana, a u kojoj su posebno danas uživali i njihovi roditelji. Ovaj događaj koji slavi čitanje organizirala je Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, dječji odjel “Dječja knjižnica mira” uz potporu Hrvatskog čitateljskog društva, Komisije za knjižnične usluge za djecu i mlade HKD-a, UNICEF-a, gradskih ustanova i volontera.

“Cilj je potaknuti roditelje da sa svojom djecom što ranije dolaze u knjižnicu kako bi zavoljeli knjige, naučili samostalno čitati i otkrili svijet priča i bajki koje će upotpuniti njihov život. Čitati naglas je važno jer danas, pored ove suvremene tehnologije, roditelji rijetko čitaju naglas svojoj djeci. Zato knjižnice tijekom cijele godine provode niz programa i aktivnosti koje su dio ove kampanje“, istaknula je Vedrana Lugić, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

Tijekom kampanje informacije o dobrobitima čitanja djeci od rođenja roditelji mogu dobiti u svakoj knjižnici te u domovima zdravlja i rodilištima u kojima su postavljeni informativni plakati i letci, a u nekim pedijatrijskim čekaonicama i dječjim odjelima i male libroteke sa slikovnicama. Važno je čitati naglas djetetu od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog druženja roditelja i djece te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita. Jednako važan cilj jest poticati roditelje da s najmlađom djecom što prije počnu dolaziti u lokalnu narodnu knjižnicu. Kampanja u tome i uspijeva, a u 6 godina djelovanja napravljeno je puno toga.

“Uspjeli smo pokrenuti uistinu sve – knjižničare, roditelje, logopede, pedijatre, književnike, ilustratore i sve one koji su važni kada govorimo o slikovnici. Rezultati su izuzetno dobri, imamo preko 200 knjižnica i preko 20 tisuća djece koje je uključeno u ovu kampanju. Nudimo brojne programe, uključujemo vrtiće i škole i sve one koji se na bilo koji način bave čitanjem i pismenošću“, pojasnila je Snježana Berak, predsjednica Hrvatskog čitateljskog društva.

Bogat program vodio je Mario Perković – klaun Darko. Program je počeo nastupom KUD-a Šumari, a potom je održano čitanje kratkih ulomaka organizatora i gostiju među kojima se našao i gradonačelnik Ivan Bosančić, koji je ovom prilikom istaknuo:

“Čitati i imati knjigu u rukama je jedno lijepo provedeno vrijeme. Danas djeca i mi odrasli imamo puno elektroničkih uređaja u ruci i vrijeme koje bi trebalo biti iskorišteno za knjigu trošimo na neke druge stvari. Ovakve kampanje su dobre da nas vrate nazad, da nas vrate knjigama i lijepom vremenu provedenom u čitanju. Knjiga može biti i lijepa poveznica obitelji gdje kroz čitanje svojoj djeci možemo provesti ugodno vrijeme, ali i vrijeme u kojemu svi možemo nešto naučiti“.

Nakon čitanja odigran je mjuzikl “Pepeljuga“ Gradskog kazališta “Joza Ivakić“. Slavlje ne bi bilo potpuno uz rođendansku tortu koja je posebno oduševila one najmlađe, ali ni plesna točka ritmičke skupine OŠ Ivana Gorana Kovačića Vinkovci “Kaubojac i indijanac“ i pjesma uz zvukovni jezik „Kad se male ruke slože“ nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Volonteri Društva Naša djeca Vinkovci i Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara Vinkovci obukli su kostime likova iz bajke i uz pjesmu i ples zabavljali i družili se s dragim gostima svih uzrasta. U sklopu programa postavljena je i izložba u hodniku Kazališta pod nazivom “Od rođenja u srcu te nosim“ koju su izradili učenici OŠ Zrinskih Nuštar – PŠ Marinci.

Nakon službenog dijela programa u dvorištu Kazališta održan je popratni program prilikom kojega su svi posjetitelji mogli posjetiti rođendanske kutke: Bibliobus, Bajkaonicu Društva Naša djeca Vinkovci i kutak kampanje “Čitaj mi“ s puno slikovnica i slatkih iznenađenja. Za kraj je održana i nagradna igra “Ruku zavuci – nagradu izvuci“.

Kristina Čunović, koordinatorica kampanje, pozvala je sve roditelje da se aktivno uključe u ovu kampanju i osiguraju svojim mališanima jednostavno učenje kroz čitanje i zabavu. “Pozivamo roditelje, bake, djedove i druge odrasle u obitelji da barem 15 minuta dnevno naglas djeci, jer maloj djeci je čitati izrazito važno zbog razvoja predčitalačkih vještina. Dok im čitate javlja se emocionalna povezanost, dijete razvija vokabular i maštu i ono što je najvažnije, ljubav prema čitanju. Onda neće biti problema oko lektire jer će djeca od najranije dobi steći tu ljubav i naviku u čitanju“, rekla je Čunović.