Objavljeno u Vijesti, 10.05.2019.

Vinkovcima uručena odluka o ITU mehanizmu

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odabralo je Vinkovce kao područje za provedbu mehanizma integriranog teritorijalnog ulaganja (ITU mehanizam), a koji je uveden s ciljem poticanja teritorijalnog razvoja kroz jačanje uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

Tim povodom ministrica Gabrijela Žalac uručila je danas gradonačelniku Vinkovaca Ivanu Bosančiću odluku kojom se Grad Vinkovci s okolnim područjem utvrđuje područjem za moguće proširenje provedbe mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju od 2021. do 2027.godine.

Gradonačelnik Bosančić istaknuo je kako ministrica Žalac svesrdno potiče rad vinkovačke gradske uprave na europskim projektima. “Vinkovci su u proteklih nešto više od godinu dana odradili 42 projekta vrijednosti gotovo milijardu kuna i koji će sigurno doprinijeti kvaliteti života Vinkovčana, ali isto tako utjecati na šire područje grada.”, rekao je Bosančić dodavši kako se nada da će uspjeti ispuniti sve obveze koje su danas preuzeli od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i u budućem vremenu provoditi još više projekata na korist svih građana.

Ministrica Žalac rekla je kako se ovom odlukom Grad Vinkovci utvrđuje kao područje za provedbu mehanizma integriranog teritorijalnog ulaganja, mehanizma koji se već provodi u ovom financijskom razdoblju za velike gradove.

“Ovom odlukom Vinkovci će biti novi grad za sljedeće financijsko razdoblje od 2021. do 2027. godine i želja nam je već sad početi pripremati grad Vinkovce za ono što dolazi. Ovaj mehanizam omogućuje iskorištavanje sredstava iz različitih operativnih programa i fondova Europske unije koji se koriste za integrirane projekte kojima se ojačava uloga gradova na određenim područjima, kao pokretača gospodarskog razvoja. Nakon ispunjenja pregovora koji su definirani ovom odlukom Grad Vinkovci imati će mogućnost biti proglašen područjem na kojem će se u budućem financijskom razdoblju provoditi ITU mehanizam i koristiti europska sredstva koja su namijenjena urbanom razvoju.”, rekla je ministrica Žalac te dodala kako Grad Vinkovci mora definirati i uspostaviti urbano područje Vinkovci sukladno važećem Zakonu o regionalnom razvoju, izraditi akt strateškog planiranja urbanog područja sukladno smjernicama ministarstva o odredbama važećeg Zakona o regionalnom razvoju i Zakona o strateškom planiranju kojim se definira paket mjera kojima će se provoditi ITU mehanizam. Najvažnije od svega je pripremiti listu strateških projekata iz područja urbanog razvoja koji će biti dio strategije.”, rekla je ministrica Žalac.

Gradonačelnik Bosančić zahvalio se ministrici što je prepoznala sposobnost Grada Vinkovaca da može koristiti europske fondove te pružila prilika stvaranja uvjeta na europskoj razini. “Učinit ćemo sve da ispunimo ovaj dokument na najbolji mogući način. Ova odluka je povijesna stvar za Vinkovce, jer po prvi puta imamo priliku dugoročno razmišljati. Nekima se možda danas 2021. godina čini daleko, ali brzo će doći i mi ćemo biti spremni i imati ćemo projekte i osiguran novac. To je ono što jamči da će se Vinkovci i dalje razvijati na najbolji mogući način.”, zaključio je Bosančić.