Objavljeno u Vijesti, 12.12.2019.

Vinkovci postaju veliko gradilište

Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna, projekt je vrijedan gotovo 400 milijuna kuna, kojim će stanovnici ova dva grada i dvije općine, ali i oni u općinama Privlaka i Andrijaševci u sljedećih nekoliko godina biti spojeni na mrežu javne odvodnje. To će značajno poboljšati kvalitetu života i zdravlje ljudi, zaštititi i očuvati okoliš te unaprijediti uslugu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u skladu s europskim propisima.

Radovi u sklopu ovoga projekta u punom su jeku, što je najvidljivije na Lapovcima, koji su postali veliko gradilište.

“Moramo biti zadovoljni dinamikom radova, što znači da Vinkovački vodovod i kanalizacija, zajedno s izvođačima radova, obavljaju dobar posao. Radovi u Vinkovcima još uvijek nisu u onom najvećem zamahu, ali već sada se mogu vidjeti obrisi novog kanalizacijskog sustava. Ono što želimo postići je da radovi što manje smetaju građanima, da se obavljaju brzo i efikasno i da što prije počnemo koristiti sam sustav. Projekt je ogroman, gotovo 200 milijuna kuna vrijedni radovi obavljaju se u samom gradu, i sigurno da će nekome u određenom trenutku neke stvari zasmetati. No, moramo biti strpljivi jer količina europskog novca koju smo dobili kroz ovaj projekt neće utjecati samo na to da ćemo dobiti novi kanalizacijski sustav, nego će i kroz naše tvrtke doprinijeti razvoju gospodarstva na ovom području”, naglasio je gradonačelnik Ivan Bosančić prilikom današnjeg obilaska radova na Lapovcima.

Dodao je i da se paralelno s ovima na Lapovcima radovi odvijaju i u Novom Selu i u Mirkovcima, a rade se i spojni pravci prema općinama, te da je do sada odrađena četvrtina posla.

Važno je, dakle, istaknuti kako radove na izgradnji i rekonstrukciji sustava javne odvodnje u ovim aglomeracijama obavlja konzorcij lokalnih tvrtki, odnosno Vodoprivreda Vinkovci, AMM i Cestorad, dok nadzor provode tvrtke Sedra Consulting i Slavonija projekt. “Ovu smo godinu završili s ukupnom realizacijom od oko 80 milijuna kuna, to nas svrstava među najbolje aglomeracije u Hrvatskoj u ovom trenutku. Imali smo sreće da nam je ova godina bila vremenski vrlo dobra, bez kišnih dana, što se vidi i na dinamici radova. Što se tiče radova u Vinkovcima, mogu reći da će iduća godina biti udarna, neke su se stvari prekopile, kao recimo izgradnja nadvožnjaka na Borincima, tako da smo sve morali dodatno uskladiti. Možemo reći da smo ugovorili sve komponente projekta i da je u tijeku njihova realizacija”, ističe direktor VVK Ivan Rimac.

Podsjetimo, ovaj projekt obuhvaća izgradnju 118.989 metara sekundarne mreže, tlačnih cjevovoda duljine 31.865 metara, 8.269 priključnih okana, 40 crpnih stanica i rekonstrukciju 22 stanice, izgradnju 7 kišnih preljevnih spremnika, rekonstrukciju 11.555 metara sekundarne mreže i puštanje u pogon 55.815 metara postojeće sekundarne mreže.