Objavljeno u Vijesti, 20.09.2018.

Potpisan Ugovor o darovanju Mađarske škole

Danas je u Maloj gradskoj vijećnici u Vinkovcima potpisan Ugovor o darovanju Mađarske škole gradu. Spomenuti su Ugovor potpisali gradonačelnik Grada Vinkovaca Ivan Bosančić i ministar državne imovine Goran Marić. Nakon što je primopredaja službeno zaključena, ministar i gradonačelnik obišli su zgradu škole.

Sličnu inicijativu najavila je u siječnju 2015. tadašnja Agencija za upravljanje državnom imovinom. To je i za svog boravka u Vinkovcima prošle godine potvrdio ministar Marić. Prije nekoliko dana riješeni su imovinskopravni odnosi vezani za predaju zgrade Mađarske školu novom vlasniku, Gradu Vinkovcima.

“Nakon mnogo godina možemo s radošću reći da je ključ Mađarske škole konačno u Gradskoj upravi. Daljnji koraci će biti intenzivni u smjeru projektiranja i pripreme projekta za financiranje. U skorije vrijeme pripremit ćemo dokumentaciju i aplicirati se na natječaje za povlačenje europskih sredstava”, najavio je gradonačelnik Bosančić prilikom obilaska.

Zgrada Mađarske škole izgrađena je krajem 19. stoljeća u secesijskom stilu. Istu je nužno obnoviti, opremiti i prilagoditi novim potrebama. Naime, prema planovima Grada Vinkovaca, u prostore bivše Mađarske škole, naravno nakon njezinom preuređenja, bila bi smještena Glazbena škola Josipa Runjanina. Time bi se riješio tekući problem Glazbene škole koja zbog pomanjkanja kapaciteta djeluje na nekoliko lokacija u gradu.

Kako je ovdje riječ o zgradi čija ukupna površina iznosi gotovo 8.000 četvornih metara, taj bi se problem uspješno riješio, ali bi i ostalo prostora za razne udruge.

Također, važno je za istaknuti kako su Grad Vinkovci i Hrvatska gospodarska komora započeli zajednički projekt kroz koji bi se potpuno obnovila i opremila bivša Mađarska škola u kojoj se nalaze dvije dvorane i kuglana.

“Nakon 11 godina zgrada je dobila novog vlasnika, a uskoro i novi izgled. Vlasništvo je velika odgovornost, a već po prvim koracima možemo vidjeti da novi vlasnik zna u kojem smjeru upravljati ovom imovinom što me čini iznimno sretnim”, istaknuo je ministar Goran Marić.