Objavljeno u Vijesti, 24.03.2018.

Obilježen Dan narcisa

Prevencija i rano otkrivanje raka dojke spašavaju život.

Prolaznici koji su zastali kraj štanda imali su priliku i dati svoj prilog za kupnju aparata kojim se može obaviti jednokratno zračenje za vrijeme operacije dojke.

Javnozdravstvenom akcijom i u Vinkovcima je obilježen Dan narcisa koji na nacionalnoj razini organizira Europa Donna Hrvatska. Ova akcija usmjerena je na ukazivanje na važnost ranog otkrivanja raka dojke, a poruku o tome uputili su Mirjana Pešec, predsjednica Kluba “Una”, dr. Kata Krešić, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo i doc.dr.sc. Dražen Švagelj, predsjednik Lige protiv raka Vinkovci.

U središnjem gradskom parku u Vinkovcima akciju u povodu Dana narcisa, u subotu 24. ožujka, organizirali su Klub žena liječenih na dojci “Una”, koji djeluje kao sekcija Lige protiv raka Vinkovci i Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije. Ova akcija usmjerena je na ukazivanje na važnost ranog otkrivanja raka dojke, istaknula je Mirjana Pešec, predsjednica Kluba "Una" osnovanoga radi međusobne potpore žena liječenih na dojci, druženja i edukacije.

"Kao i u svemu, preventiva je i ovdje izuzetno dobra stvar. Znači preventivno trebale bi naše majke, sestre, supruge, pregledati se, iskoristiti mogućnost da, i ako dođe do nesretnog slučaja da postoji bolest, da je to u nekakvoj ranoj fazi i da se medicinski može pomoći. Zato mislim da svi trebamo na određeni način "vršiti pritisak" na sve ženske osobe oko nas da se pregledaju i da idu na preglede. S obzirom na to da za sve drugo imamo vremena, svaka žena treba naći vremena i za ovo", kazao je gradonačelnik Bosnčić.

"Moja poruka i poruka žena liječenih na dojci, članica Kluba "Una" Vinkovci, bila bi da nađemo vrijeme, iako je život užurban, odemo na preventivni pregled i vodimo brigu o sebi jer to je najbolji način prevencije. Jer što se ranije, ako ne daj Bože dođe do bolesti, otkrije to su veći izgledi i za izlječenje i za preživljavanje. Dakle, nađimo vrijeme i brinimo o sebi!", poručila je Mirjana Pešec dodajući kako je ova, kao i druge akcije kluba, već petu godinu usmjerena na prikupljanje sredstava za kupnju intraoperativnog linearnog akceleratora, aparata kojim se obavlja jednokratni tretman zračenja za vrijeme operacije raka dojke, čime se izbjegavaju uobičajena zračenja poslije operacije.
U Hrvatskoj, moglo se čuti rak dojke, nažalost, ima visoku stopu pojavnosti i mortaliteta. Kod nas obolijeva svaka jedanaesta žena, odnosno godišnje obolijeva oko 2 600 žena, a umre oko 1 000 žena. Najčešće obolijevaju žene iznad 50 godine života, iako ni žene u mlađoj dobi nisu pošteđene ove opake bolesti. "U našoj županiji obolijeva 90-ak žena godišnje, a umire oko 30. Taj broj moramo smanjiti, broj umrlih žena, zato što su mogućnosti liječenja danas izvrsne i mogućnost izlječenja je odlična, samo to treba iskoristiti ranim otkrivanjem bolesti. Treba reći i činjenicu da nijedna pretraga nije sto posto sigurna i zato ih je dobro kombinirati. Niti mamografija neće otkriti sto posto rak dojke. U nekih 15 do 25 posto slučajeva možda se neće mamografskim pregledom vidjeti rak, ali kombinacijom ultrazvuka u mlađoj dobi, kliničkih pregleda, mogućnost otkrivanja se povećava pa tako i ranog otkrivanja i u konačnici izlječenja", istaknula je dr. Kata Krešić. Zato je, istaknula je dr. Krešić, uz nacionalni program kojim se na mamografiju pozivaju žene od 50 do 69 godine života svake druge godine, prevenciju potrebno provoditi i ranije i na druge načine. Već od 20 godine tzv. samopregledom i kasnije odlascima na kliničke preglede kod liječnika, a iza 30 godine ultrazvučnim pregledima dojki, a žene koje u obitelji imaju ili su imale oboljele od karcinoma dojke, moraju to činiti i ranije.