Objavljeno u Vijesti, 19.07.2019.

Obilježavanje Dana grada Vinkovaca

U Vinkovcima je danas počeo središnji program u povodu Dan grada, koji se slavi 20. srpnja a blagdan sv. Ilije, zaštitnika grada. Tim povodom danas je održana i svečana sjednica Gradskog vijeća kojoj su uz vijećnike i djelatnike Gradske uprave nazočili i brojni gosti među kojima i izaslanik predsjednice Republike i predsjednika Hrvatskoga sabora Božo Galić i izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik Nikola Mažar. Domaćini svečane sjednice bili su potpredsjednik Gradskog vijeća Tomislav Miličević i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Gradonačelnik Bosančić ovom se prilikom osvrnuo na rad aktualne gradske vlasti istaknuvši kako su u protekle dvije godine pokrenuti pozitivni trendovi i postignuti veliki pomaci koji su rezultat napornog rada na projektima s ciljem podizanja kvalitete života u gradu.

U dijelu infrastrukture izdvojio je istočnu obilaznicu Vinkovaca vrijednu 120 milijuna kuna, projekt modernizacije i elektrifikacije pruge Vinkovci–Vukovar, izgradnju novih pješačkih staza i cesta ukupne vrijednosti gotovo 5 milijuna kuna, novih 320 parkirnih mjesta u gradu, izgradnju nove javne rasvjete u vrijednosti 1,2 milijuna kuna i postavljanje novih 1269 ekološki prihvatljivih LED svjetiljki u 135 ulica u gradu u vrijednosti 1,3 milijuna kuna, te započete radove u sklopu projekta aglomeracije vrijednog 384 milijuna kuna. U dijelu gopodarske infrastrukture, kazao je gradonačelnik Bosančić, pred samim završetkom je Poduzetnički inkubator vrijedna 21 milijun kuna, budući rasadnik razvoja vinkovačkog gospodarstva.

U gradu se provode i projekti energetskih obnova zgrada. Vrtići Stribor, Budućnost i Pčelica već su prošli obnovu, kao i unutarnje uređenje za što se pobrinuo Grad, a u tijeku su procesi javne nabave radova energetskih obnova za osnovne škole Antuna Gustava Matoša i Vladimira Nazora te zgrada „Hrvatskog sokola“, Arhiva, Arheološkog odsjeka Gradskog muzeja Vinkovci ukupne vrijednosti gotovo 6 milijuna kuna. Cjelovito je obnovljen središnji gradski park komunalnim radovima i opremanjem ukupne vrijednosti 3 milijuna kuna, a pri tom obnovljen je i spomenik Svetog Trojstva te postavljen spomenik banu Josipu Šokčeviću. Gotovo 1,3 milijuna kuna uloženo je u uređenje i opremanje šest modernih dječjih igrališta.

Grad Vinkovci, istaknuo je između ostaloga Bosančić, provodi različite projekte usmjerene na poboljšanje položaja svojih sugrađana kao što su program Zaželi kroz koji 50 žena brine o 300 starijih i nemoćnih osoba, program javnih radova, projekt Pomoćnici u nastavi te projekt Vrijeme užine. Grad je u vlastitom proračunu kroz posljednje dvije godine isplatio naknade u vrijednosti oko 8,5 milijuna kuna za novorođenčad, osnovnoškolce, srednjoškolce i studente te božićnice za umirovljenike.

“Dakle radilo se puno na projektu “vinkovačka obitelj” kao i u svim ostalim sferama života grada, a kada govorimo o gospodarstvu i kada usporedimo rezultate danas i one od prije dvije godine, možemo se pohvaliti s 904 novozaposlene osobe, 1.017 kuna većom bruto plaćom i 94 otvorena nova gopodarska subjekta. Grad zajedno s Agencijom VIA u ovom trenutku imaju 40-ak projekata u provedbi, a kada se tome pribroje i projekti udruga, ustanova i poduzetnika u protekle dvije godine na području grada Vinkovaca ugovoreno je projekata u vrijednosti gotovo 1,1 milijardu kuna”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić, koji je svojim sugrađanima u prigodi Dana grada poručio:

“Dajte nam potporu i dalje, korigirajte nas u svemu onome što radimo, ali uvijek znajte da radimo samo ono što znamo najbolje, radimo za naš grad, radimo projekte koji će doprinijeti boljoj kvaliteti života u Vinkovcima i radimo u najboljoj namjeri. Svima čestitam Dan grada i da na sve nas zazoveno blagoslov sv. Ilije te da do sljedećega Dana grada budemo još uspješniji i još bolji”.

Na današnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća uručene su i nagrade Grada Vinkovaca za 2019. godinu. Zlatnu plaketu “Grb grada Vinkovaca” dobili su: prof.dr.sc. Drago Žagar, za iznimna postignuća u području znanosti i visokog obrazovanja, Vlasta Vučevac, dr.med., spec gerontolog, za izniman doprinos u području zdravstva, Marija Švagelj, dr.med., spec. opće kirurgije za izniman doprinos u području zdravstva, Ivan Schweizer, za izniman doprinos u području humanitarnog djelovanja i dragovoljnog darivanja krvi, Branko Grebenc – Luis za izuzetan doprinos u prevenciji i unaprjeđenju prometne kulture, Grad Export Vinkovci, za izuzetna ostavrenja na području gopsodarske djelatnosti, HNK Cibalia Vinkovci, za značajan, doprinos u športu, povodom 100 godina neprekidnog postojanja i Vinkoprom Vinkovci, za ostvarenje poslovnih rezultata u kontinuitetu u gospodarstvu.

Prije sjednice Vijeća položeni su vijenci i upaljene svijeće kod Spomen križa hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju, a gradonačelnik Ivan Bosančić sa suradnicima i gostima proslave Dana grada posjetio je istočnu obilaznicu grada na kojoj je završena izgradnja kružnog toka u Mirkovcima te je u promet pušten spoj s tzv. crvenim mostom.

“Istočna obilaznica grada Vinkovaca pred samim je završetkom, a mi imamo priliku u ovom trenutku pustiti jednu dionicu u privremeni rad kako bi rasteretila malo sam grad, ali isto tako i kako bi mogli pripremati jedan drugi projekt, a to je Ulica Ruđera Boškovića. To je danas glavna prometnica Vinkovaca, ali jednostavno nije bilo moguće tome projektu pristupiti bez same obilaznice. Drago mi je da ćemo danas po prvi put moći proći automobilom ovom dionicom, koja će omogućiti i razvoj gospodarstva u ovom dijelu grada”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić zahvalivši Hrvatskim cestama na vrlo dobroj suradnji na svim projektima u gradu Vinkovcima.

Goran Martinović, rukovoditelj Poslovne jedinice Osijek Hrvatskih cesta ovom je prilikom najavio završetak radova na istočnoj obilaznici Vinkovaca, vrijednoj 116 milijuna kuna, za 12. rujna ove godine.