Objavljeno u Vijesti, 24.10.2019.

Dječji vrtić Vinkovci će tijekom akcije “Zasadi drvo ne budi panj!” zasaditi čak 100 stabala

Građanska inicijativa „Dani kolektivne sadnje drveća“ pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi drvo i tako doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena.

Inicijativa će trajati od 25.- 27. listopada uz poruku “Zasadi drvo ne budi panj!”, no i ako niste u mogućnosti sudjelovati u sadnji na navedene datume potaknite akciju donacijom sadnica, širenjem informacija o akciji ili pomaganjem lokalnom organizacijskom timu.

U sklopu inicijative danas su, uz prigodni program, djeca DV “Naša radost” uz gradonačelnika Ivana Bosančića zasadila hrast i nekoliko tuja i sadnica javora, ukupno 13 sadnica koje će, nadamo se, uspješno rasti na prostoru vrtića. Djeca su uz radni doručak, pomogla gradonačelniku zasaditi stablo hrasta te su potom sudjelovali u prigodnom programu.

“Poruka ove akcije je “Zasadi drvo ne budi panj!”, a mi ćemo danas zasaditi nekoliko drveća, jer smo dobili donacije sadnica javora i tuje pa ćemo zasaditi i njih. Posadit ćemo čak i 30ak stabala breskve. U svom programu imamo obavezu osvještavati djecu o značenju prirode za naš planet. Danas i sutra će djeca imati priliku sami posaditi drvo. Naime, svake pedagoške godine djeca u svojim objektima sade razno cvijeće te su već naučili nešto o tome”, istaknula je povodom ove akcije Suzana Zidar, ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci.

Drveća se su se danas uspješno zasadila i u Mjesnom odboru Slavija.

“Ova akcija želi potaknuti sve da malo više razmisle o zelenilu i samoj sadnji drveća na javnim površinama i oko naših kuća. Tako čuvamo svoj okoliš i pridonosimo slici zdravog okoliša. To je vrlo bitno i nadamo se da ćemo s ovom akcijom potaknuti građane da i oni zasade drvo u svojim dvorištima”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Djeca će tijekom ovih “Dana kolektivne sadnje drveća” zasaditi ukupno 100 stabala i time uljepšati svoj grad i svoje vrtiće uz jasnu poruku “Zasadi drvo ne budi panj!”

Dani kolektivne sadnje drveća počinju sutra diljem Hrvatske, pa će tako sutra svi vinkovački vrtići, osnovne i srednje škole u svojim objektima saditi drveće i time pridonijeti borbi protiv deforestacije i klimatskih promjena.