Objavljeno u Vijesti, 26.02.2019.

Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica – Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja danas je obilježen i u vinkovačkoj pješačkoj zoni. Obilježavanje su organizirali županijski Upravni odjel za sport, mlade i demografiju, Upravni odjel za društvene djelatnosti grada Vinkovaca i Crveni križ Vinkovci. Ovo je dan je kad se brojnim aktivnostima senzibilizira svijest javnosti, posebno mladih, o pozitivnim društvenim vrijednostima i poštivanju različitosti.

Akcija je započela kao učenička inicijativa u gradu Berwick u Kanadi. 2007. godine učenik prvog razreda srednje škole Charles Mcneil na prvi dan škole obukao je ružičastu majicu. To je bio njegov izraz podrške vlastitoj majci teško boljeloj od karcinoma. Solidarnost koju je predstavljao njegov čin nije naišla na odobrenje nekih njegovih školskih kolega. Besmislenost zlostavljanja kojem je bio podvrgnut, potaknula je ostatak njegovih vršnjaka da se na konstruktivan i inteligentan način nose sa spomenutim incidentom. Tako su David Shepard i Travis Price nabavili i podijelili 50 majica koje su hodnike njihove škole obojale u ružičasto. One su postale prepoznatljiv simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i, u konačnici, međunarodno prepoznate obljetnice. U Hrvatskoj je borbu protiv vršnjačkog nasilja prvi pokrenuo Centar za edukaciju i prevenciju nasilja čak četiri godine prije nego je problem istog prepoznat od strane najviših državnih organa.

Današnji događaj u našem gradu je obilježilo oko 200 djece, osnovnoškolskog i vrtićkog uzrasta. Djeca, kao i njihove učiteljice su bili obučeni u ružičasto i uz balone pjevali i plesali, te na taj način podizali svijest borbe protiv nasilja, kako psihičkog, fizičkog, a i socijalnog. Ispunili su pješačku zonu smijehom i dobrim raspoloženjem, te svima ukazali na važnost današnjeg dana.

“Mislim da smo kroz zadnjih godinu dana nažalost kroz brojne događaje vidjeli da se vršnjačko nasilje i dalje događa. To nije dobro jer na taj način djeca nose tragove tog nasilja cijeli život. Moramo ih odgajati u svojim kućama, vrtićima, školama, na svakom mjestu gdje imamo priliku mi odrasli moramo ukazivati da to nije dobro, da treba težiti tome da nasilje izbacimo skroz iz naših života, jer ako se itko nažalost nagledao nasilja to su ljudi i djeca iz naših krajeva, uz sve ružne događaje uz rat. Nemojmo dozvoliti da to ulazi u naše škole i obrazovne ustanove. Zato na ovaj način potičemo da svi počnemo razmišljati o tome, i ukazivati našoj djeci na to da trebaju biti prijatelji jedni drugima i da dobro utječu jedni na druge, te da u konačnici imamo svi skupa jedno sretno djetinjstvo”, istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Ivan Bosančić.

“Osim sporta i demografije podupiremo i ovakve akcije jer smo svjesni da nažalost živimo u vremenu nasilja i svaka prevencija je dobrodošla, pa tako i ovo današnje obilježavanje. Imali smo također prije par mjeseci jednu akciju, tj javnu tribinu na ovu temu u suradnji s Katoličkim fakultetom iz Đakova, i planiramo u budućnosti još ovakvih događaja, ili javnih tribina kojima bismo ukazali na današnje probleme na kojima itekako treba raditi” dodao je Kruno Šarić, pročelnik Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju Vukovarsko-srijemske županije.