Objavljeno u Vijesti, 03.03.2019.

22. Vinkovački karneval: “Lijeni Bosut” putuje na modro more

Predvođeni prošlogodišnjim pobjednicima, skupinom Kulturnog centra “Gatalinka” Vinkovci s maskom “Pokladno jahanje” ili “Pokladno jašenje”, ulicama Vinkovaca danas je prošlo 20 maskiranih skupina, ukupno oko 900 sudionika šarene i vesele karnevalske povorke 22. Vinkovačkog karnevala.

Iako je u petak upravo maškarama predao ključeve grada, dobrodošlicu svima poželio je gradonačelnik Vinkovaca trenutno s mandatom u mirovanju Ivan Bosančić, zaželjevši malim maškarama da se što bolje provedu i što bolje predstave jer najbolji, poznato je, osvajaju vrijednu nagradu kojoj se svi nadaju: sudjelovanje na Opatijskom dječjem karnevalskom korzu.

A Prosudbeni sud koji su činili akademski slikar Dubravko Mataković, profesorica Glazbene škole “Josipa Runjanina” Dinka Peti i predstavnica Turističke zajednice grada Vinkovaca Anita Miškić, nakon ozbiljnog vijećanja odlučio je da dogodine u Opatiju putuju dva udružena vinkovačka vrtića, “Vladimir Nazor” i “Naša radost” s maskom “Lijeni Bosut”.

Drugo mjesto pripalo je vinkovačkom Dječjem vrtiću “Medenjak” s maskom “Moji Vinkovci”, a treće Osnovnoj školi Ivana Mažuranića Vinkovci s ekološkom temom”I‘m in LOVE with the GREEN EARTH!”.Posebno je pohvaljen socijalno angažiran umjetnički nastup učenika Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci s maskom “Budućnost”.

A svakako vrijedi spomenuti sve koji su danas pod maskama prošli vinkovačkim ulicama u do sada najbrojnijoj povorci Vinkovačkog karnevala, jer su se svi jednako marljivo pripremali.

Vinkovački karneval organizira istoimena udruga, a pokrovitelji su Grad Vinkovci, TZ grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemska županija.

U ovogodišnjem programu sve ljubitelje maškaranja i pokladnog ludovanja čeka još vraćanje ključeva grada i paljenje Bušara na obali Bosuta u utorak, 5. ožujka, u 18 sati.