Objavljeno u Vijesti, 13.08.2019.

Za vrtiće najviše izdvajaju mali gradovi, a rekorder 2018. su Vinkovci

Prema prošlogodišnjem istraživanju, u više od 150 hrvatskih općina mališani nisu imali priliku ići u vrtić. Upravo zato novcem EU pokrenut je projekt kojim će se omogućiti jednaka dostupnost vrtića za svu djecu i neće ovisiti o tome jesu li grad ili općina bogati ili siromašni. Diljem Hrvatske gradi se ili obnavlja oko 500 vrtića, a njih 200-tinjak je u naseljima do 5000 stanovnika jer se kroz Program ruralnog razvoja želi osigurati kvalitetna komunalna i društvena infrastruktura.

Vezane vijesti Ovi hrvatski gradovi nemaju problema s demografijom, a otkrili su nam kako zadržati mlade Lani najuspješnija Komiža, a Zadar i Ludbreg petogodišnji rekorderi u povlačenju novca EU I gradovi idu u tom smjeru, neki od vrtića od lani su otvoreni, velik broj je obnovljen, upisuje se sve više djece, čeka se manje..

Rast kvalitete Poduzima se i niz mjera za podizanje kvalitete predškolskog obrazovanja. Produljuje se boravak u vrtićima, omogućava učenje jezika, uvode se pomoćnici kako bi se i djeci s poteškoćama omogućilo uključivanje u odgojno-obrazovne skupine. Za roditelje se sve više subvencionira cijena, neki gradovi to rade i za boravak djece u privatnim vrtićima.

Prema podacima Ministarstva financija za 2018., među prvih deset gradova s najvećim izdvajanjima isključivo su mali i srednji gradovi.

Dječji vrtić Vinkovci od jeseni će pohađati 30 mališana više nego lani. Upisano ih je 473, a lani ga je pohađalo 443 djece. Liste čekanja nema. U vrtićima se nudi primarni desetosatni program, poludnevni, petosatni program, program predškole, sportske igraonice, učenje engleskog jezika i program katoličkog odgoja.

  • Lani smo energetski obnovili tri objekta. Vrijednost projekta bila je 3,209.254 kune, sufinancirali su ga je Europski fond za regionalni razvoj i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije uz značajno partnerstvo Fonda za zaštitu okoliša. Grad je dao još još 600.000 kuna - kaže vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Moduli U postupku je izrada glavnog projekta novog vrtića za 200 mališana. - Odlučili smo se za modularnu gradnju jer ostavlja mogućnost brze nadogradnje - napominje Bosančić.

Mjesečna cijena po djetetu vrtićke dobi iznosi 1250 kuna za desetosatni program, odnosno 1300 kuna za desetosatni program jasličke dobi. Uz subvenciju Grada, za prvo dijete roditelji plaćaju vrtić 650 kuna, a jaslice 750, za drugo 450, odnosno 500 kuna, a za treće je cijena jaslica i vrtića 100 kuna.

Prema Odluci o socijalnoj skrbi Grada Vinkovaca, cijena se umanjuje za 30 posto ako prihod po članu kućanstva ne prelazi 1200 kuna, a plaćanja vrtića oslobođena su djeca s poteškoćama, djeca iz udomiteljskih obitelji, žrtve obiteljskog nasilja i djeca bez oba roditelja.

Grad Oroslavje treći je u Hrvatskoj prema izdvajanju za predškolsko obrazovanje. Trenutačno se iz gradskog proračuna za vrtiće izdvaja 2 milijuna kuna godišnje.

  • Roditelji plaćaju 640 kuna za prvo dijete, 400 kuna za drugo, a za treće je besplatno. Osim što subvencioniramo i pomoćnike u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju, ne radimo razliku ni u cijeni koju Grad izdvaja za djecu u privatnom i u gradskom vrtiću: 960 kuna, odnosno 1200 za drugo dijete, a za treće i svako daljnje cijenu grad pokriva u potpunosti - kaže gradonačelnik Emil Gredičak.

Natječaj Zbog povećanih potreba za smještaj gradski su vrtić prijavili na Natječaj za “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo” gdje im je odobreno 4,260.000 kuna.

Bjelovar je sa 7,27 posto izdvajanja za predškolsko obrazovanje lani bio peti u zemlji, a sedmi po postotku izdvajanja po stanovniku. Na jesen će vrtić pohađati 1022 djece, što je 213 više nego lani.

  • Grad izdvaja više nego ikad u svojoj povijesti za predškolski odgoj i podizanje standarda u vrtićima. Uz redovna izdvajanja za vrtiće i oko 1000 djece u sustavu, u posljednje dvije godine uložili smo i 30 milijuna kuna dodatnih sredstava, najviše iz europskih fondova. Energetski smo obnovili dva najveća vrtića. Ove godine započinju i radovi na gradnji novog vrtića u Gudovcu, kaže bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Bit će to prvi novi vrtić sagrađen u Bjelovaru nakon nekoliko desetljeća. I demografskom politikom stimulirada šalju djecu u vrtić, pa smo smanjili cijenu vrtića sa 750 kuna po djetetu na 500 kuna. Za roditelja je to ušeda od 3000 kuna godišnje. Bjelovar je i jedan od gradova koji su povukli najviše sredstava za uvođenje popodnevne smjene, za koji je iz europskih fondova stiglo 13,8 milijuna kuna. -Svjesni smo da dobri uvjeti u predškolskom odgoju bitno utječu na budućnost djeteta u obrazovnom sustavu - kaže Hrebak.

Izdvajanje 300 proračunskih kuna po stanovniku za predškolski odgoj, Samobor stavlja na treće mjesto. - Ulaganje u predškolski odgoj jedan je od prioriteta Grada, što je vidljivo po izdvajanjima - ističe gradonačelnik Krešo Beljak.

Procijenjeno je da potencijalnih korisnika vrtića na području Samobora ima 2042, od čega je 80 posto u programu predškolskog odgoja.

Samoborska mreža vrtića sastoji se od dva gradska vrtića te šest čiji su osnivači fizičke i pravne osobe te vjerska zajednica.

Cijena gradskih vrtića je 580 kuna mjesečno i nije se mijenjala od 2010. Za drugo dijete cijena se umanjuje 20 posto, a treće i svako sljedeće dijete pohađa besplatno. Umanjenje ostvaruju i samohrani roditelji, korisnici doplatka za djecu, vojni invalidi s postotkom oštećenosti od 90 posto te druge socijalne kategorije roditelja.

Pohađanje privatnih vrtića Samobor sufinancira sa 1000 kuna mjesečno.

U odnosu na broj stanovnika, Poreč je lani bio peti hrvatski grad po izdvajanju za predškolsko obrazovanje. Ondje djeluju četiri vrtića, dva gradska i dva privatna. Za djecu vrtićke dobi kapaciteti su odgovarajući, ali u Gradu kažu da im nedostaje mjesta za djecu jasličke dobi.

Demografija

  • Najesen se planira prenamjena nekadašnjeg poslovnog objekta u Žbandaju u dječji vrtić i jaslice za dvije jasličke i dvije vrtićke skupine, ukupno 64 djece - kaže gradonačelnik Loris Peršurić.

Cijena je 1900 kuna. Grad sufinancira i privatne vrtiće, pa je učešće roditelja u jednom privatnom vrtiću isto kao u gradskima, a u drugom privatnom vrtiću 1000 kuna, ali on nudi boravak i subotom, učenje engleskog, glazbeni program itd.

Knin je osmi je grad po visini proračunskih sredstava za predškolsko obrazovanje, a četvrti u odnosu na broj stanovnika.

  • Temelj politike je odnos prema mladima i njihovu ostanku u gradu. Izgradili smo vrtić, bnovili područne odjele, sagradili dva nova i obnovili sva postojeća igrališta, a tu ne stajemo. Organizirali smo i besplatne sadržaje poput klizališta, besplatnih projekcija filmova, kinopredstava, radionica...

Iznad standarda Zaposlili smo 12 djelatnika. Smanjili smo cijenu za obitelji s više djece. Imamo niz projekata u pripremi, - kaže gradonačelnik Marko Jelić.

Cijena vrtića u Kninu je 500 kuna za desetosatni, a 300 za poludnevni program, za drugo dijete upola je manja, a za treće je vrtić besplatan.

I dok se poredak u top 10 gradova s najvećim izdvajanjima mijenja ovisno o tome koji su od njih u išli u velike investicije, gradnju ili rekonstrukciju vrtića, treba istaknuti i gradove koji se ističu kontinuiranim izdvajanjem i nadstandardima. Tu su još uvijek samo četiri grada koja su roditelje u potpunosti oslobodila plaćanja - Belišće, Umag, Vrlika i Obrovac.

Istraživanje koje je proveo Gradonačelnik.hr pokazalo je da se cijene vrtića kreću od 270 u Komiži do 850 i 870 kuna u Krapini i Kraljevici. Među gradovima s najjeftinijim vrtićem još su Čabar, Nin i Otočac (300 kuna), Sinj (420 kuna) te Orahovica (440 kuna). Najviše gradova drži cijenu između 600 i 700 kuna za prvo dijete, a za drugo i treće dijete iz obitelji cijene se snižavaju do 50 posto za drugo, pa sve do besplatnog vrtića za treće dijete, što osigurava 61 grad. Opatija je jedini grad koji osigurava besplatan vrtić već za drugo dijete. Po visini sufinanciranja ističe se i Cres, koji cijenu veću od 3300 kuna olakšava s čak 2867 kuna po djetetu, a jedini financira prijevoz do vrtića.

S izdvojenih 0,24 posto iz proračuna 2018., Međimurska županija najviše izdvaja u predškolsko obrazovanje. Slijede Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Splitsko-dalmatinska i Sisačko-moslavačka županija, jedine s izdvajanjima većim od 10 postoka.

Brojke za 2018.

3,2 milijuna kuna za vrtiće dali su Vinkovci

300 kuna po stanovniku daje Samobor

0,24% proračuna izdvaja se u Međimurju

61 grad trećem djetetu u obitelji neće naplatiti boravak u vrtiću

Izvor: Jutarnji list