Objavljeno u Vijesti, 08.03.2020.

Za rad “Trag” nagradu stručnog žirija osvojila Antonia Magdić

U Galeriji likovnih umjetnosti Slavko Kopač u Vinkovcima danas je, povodom Međunarodnog dana žena, otvorena izložba pod nazivom „One su tu“. Svoje radove predstavile su 53 umjetnice koje nemaju zajednički stil, temu ili pristup, no povezuje ih činjenica da su kao žene svoje vrijeme i interese posvetile umjetnosti.

Prva izložba povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena u Galeriji Slavko Kopač održana je 207. godine na inicijativu akademskog kipara Ivana Križanca. 2018. Galerija je imala pauzu, a 2019. godine Križanac prebacuje organizaciju na mladu kiparicu Anu Čolaković, organizatoricu ovogodišnje izložbe „One su tu“.

„Prve dvije godine umjetnice iz Vukovarsko-srijemske županije izlagale su na poziv, a ove godine smo odlučili malo proširiti cijelu priču. Zato smo objavili javni natječaj na koji su se mogle prijaviti umjetnice iz Hrvatske, cijele Europske Unije i regije. Na natječaj se prijavilo 111 autorica i više od 300 radova“, rekla je Ana Čolaković.

Nakon dugotrajne selekcije stručnog žirija kojega su činile Lana Skender, Iva Muškić i Ana Čolaković odabrano je 53 autorice čiji se radovi od danas, pa u narednih mjesec dana mogu pogledati u Galeriji. Izložba predstavlja pregled slikarskih, kiparskih, grafičkih, fotografskih, multimedijalnih radova i instalacija.

„Sam koncept žene u umjetnosti u pravilu je sveden na muzu, inspiraciju ili model, a nema razloga da žena ne bude ravnopravna zastupljenost žene kao umjetnice i stvarateljice. Djela na ovoj izložbi su uistinu sjajna i ni po kojem kriteriju se ne razlikuje od djela koje napravi muškarac. Smatram da je to izuzetno bitno i zato će Muzej uvijek podržavati ovakve izložbe“, istaknuo je ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić.

Važno je spomenuti i kako su članice žirija odlučile odabrati jednu umjetnicu te nju i njezin rad nagraditi s 2 tisuće kuna i prigodnim poklonom, a prema riječima Lane, Ive i Ane, odabrana umjetnica pokazala je jako zreo likovni rad. Tako je prvu nagradu stručnog žirija osvojio rad „Trag“ i njegova autorica Antonia Magdić, studentica druge godine diplomskog studija Likovna kultura, modul slikarstvo. Nagradu je uručio gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

„Žene daju svoj doprinos u svim poljima, a ova izložba je samo pokazatelj koliki je njihov doprinos i u umjetnosti. Iskoristio bih ovu priliku i svim ženama čestitao Dan žena, zahvalio bih svim ženama, majkama, suprugama, kćerkama jer daju jedan ogroman obol i drže obitelj na okupu. To je nešto što moramo prepoznati, barem na ovaj dan“, rekao je Bosančić te dodao kako je u Gradskoj upravi zaposleno 60 posto žena, zbog čega su Vinkovci jedini grad koji na početku njegova mandata nije dobio kaznu.

Osim nagrade stručnog žirija, organizatorice su pripremile i nagradu publike. Na ulazu u Galeriju naći ćete papiriće na koje možete zapisati svog favorita i rad koji vam je, po vašem mišljenju, najbolji te ga ubaciti u kutiju na istome mjestu. Druga opcija je očitavanje QR koda preko kojega se možete direktno povezati s anketom na kojoj odabirete favorita.