Objavljeno u Vijesti, 16.07.2020.

Za novi prostor vinkovjavascript:;ačkih Mađara gotovo 100 tisuća kuna

Nakon osam godina, Mađarsko kulturno umjetničko društvo Vinkovci dobilo je novi prostor i iz Zagrebačkog bloka preselilo se u Dugu ulicu. Radi se o potpuno novouređenom prostoru od 85 kvadrata i vrijednosti nešto manje od 100 tisuća kuna, a svečanu vrpcu prerezali su gradonačelnik Ivan Bosančić i saborski zastupnik Robert Janković.

Mađarsko kulturno umjetničko društvo Vinkovci nastalo je 2012. godine, trenutno broji oko 65 članova, a svojim kulturnim i umjetničkim djelovanjem zasigurno obogaćuju sliku grada Vinkovaca. Za svoj predani rad s razlogom su tako nagrađeni i novim prostorima u kojemu će od danas u puno boljim uvjetima moći promicati mađarsku kulturu. Radi se u prostoru u Dugoj ulici na kućnom broju 34, veličine oko 85 kvadrata koje uključuje dvije velike prostorije, hodnik, kuhinju i kupatilo.

„Sastajemo se svakog utorka od 20 do 22 sata i po potrebi, a u novom prostoru bi mogli i češće. Naše djelovanje je okrenuto prema tradiciji i kulturi, osim zbora „Zlatni klas“, imamo etno i gastro sekciju, a izlažemo i tradicionalne kolače, jela i ručne radove“, rekao je predsjednik Rudolf Ač, dodavši kako na druženjima pjevaju mađarske pjesme, no uglavnom pričaju hrvatski jezik.

Uz predsjednika, vrpcu su prerezali gradonačelnik Ivan Bosančić i saborski zastupnik Robert Janković. Gradonačelnik je istaknuo kako bi svako društvo trebalo prepoznati svoje nacionalne manjine jer na taj način obogaćujemo sebe i svoj grad.

„Odradili smo ovaj projekt na korist svima onima koji će se ovdje družiti i promicati mađarsku kulturu, ali i svim Vinkovčanima koji bi ih htjeli upoznati na pravi način. Volimo se pohvaliti da smo prijestolnica tradicijske kulture, pa će ovaj projekt sigurno doprinijeti da budemo u tome još bolji i kvalitetniji“, rekao je gradonačelnik i dodao kako nacionalna manjina Mađara svojim kulturom i običajima, ali i kroz razne manifestacije kao što su Vinkovačke jeseni, već godina doprinosi razvoju kulture i tradicije u našem gradu.

Prema riječima zastupnika Jankovića, u nove prostorije uloženo je gotovo 100 tisuća kuna. Vladin ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina bio je taj kod kojega je prijavljen projekt, a uključivao je potpunu obnovu unutarnjih i vanjskih prostorija.

„Rad Mađarsko kulturno umjetničkog društva Vinkovci već je davno zaslužio primjerene uvjete. Hvala Gradu što je imao razumijevanja za potrebe mađarske zajednice koja je malobrojna, ali savjesna i jako draga zajednica koja ima vrlo velike planove“, istaknuo je Janković.

Mađari su u Vinkovcima prisutni od kraja 1980-ih, a danas ih ima oko 135. Prema popisu stanovništva iz 2011., u Hrvatskoj se nalazi oko 14 tisuća Mađara.