Objavljeno u Vijesti, 30.08.2019.

Za Hrvatsku su nestali u Domovinskom ratu prvorazredno humanitarno pitanje

Pod sloganom “Gdje su naši najmiliji, pomozite nam da ih pronađemo” u Vinkovcima se danas u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata i Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinda Grabar Kitarović te pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja obilježava Međunarodni dan nestalih osoba. Sa skupa je poslana poruka svim institucijama i građanima da učine sve da pomognu kako bi se rasvijetlila sudbina nestalih osoba i doznala istina o događajima iz Domovinskog rata.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je ovom prigodom kako Vlada RH čini iznimne napore kako bi pronašli nestale osobe, odnosno kako bi se riješila sudbina nestalih osoba iz Domovinskog rata. “Uz sve napore koje činimo, na žalost još uvijek se traga za 1892 osobe. To je prvorazredno humano pitanje i nama je prioritet svih prioriteta.”, rekao je ministar podsjetivši kako je nedavno donijet Zakon o osobama nestalima u Domovinskom ratu kojim su precizno i jasno regulirane nadležnosti koje dosad nisu bile regulirane. Zakon je, rekao je, jasno odredio nadležnost Hrvatske u traganju za nestalima bez obzira na narodnost, propisao kazne za osobe koje imaju informaciju o nestalima, a ne daju je, financijsku potporu za osobe koje daju točnu informaciju. Uz to, na rješavanju sudbina nestalih radi vrlo stručno osoblje koristeći se najsuvremenijim tehnikama i alatima, sa udrugama i mjerodavnim tijelima se gotovo svakodnevno komunicira.

“Ono što moramo konstatirati i ovoga puta je izostanak suradnje Srbije u dostavljanju dokumenata, odnosno informacija o tome gdje se nalaze posmrtni ostaci nestalih osoba. Mi znamo da službena tijela u RH posjeduju zapisnike i druge dokumente koji pokazuju gdje su posmrtni ostaci tijela koja su nakon ubojstava premještena iz primarnih u sekundarne grobnice. Koristimo svaku prigodu pozvati Srbiju na puni doprinos, na dostavu tih dokumenta kako bi smo pronašli nestale osobe.”, rekao je ministar Medved te iz Vinkovaca poslao poruku svim institucijama i građanima da učine sve da pomognu kako bi se rasvijetlila sudbina nestalih osoba i doznala istina o događajima iz Domovinskog rata.

“Nekih pomaka u pronalasku i rješavanju nestalih osoba je bilo u smislu da su se pojavljivali “mogući svjedoci”. Dio njih je bio dio manipulacije, a dio njih je možda i pokušao dostaviti nekakvu informaciju, ali opet je sve stalo. Od institucija Srbije nismo dobili ništa. Pokušali smo, otvorili smo vrata, ali nismo dobili ništa. ‘Na nama je stalno apelirati, pa i na današnji dan, moliti ljude da olakšaju teret obiteljima nestalih, ali i sebi, jer sigurno nije lako nositi na savjesti činjenicu da netko zna, a ne želi reći sudbinu nestalih.”, rekla je Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Ovaj dan je prigoda da se čuje da mi još uvijek tražimo svoje najmilije, rekla je Spomenka Kušić, predsjednica Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja „Hrvatska majka“ iz Vinkovaca, koja još uvijek traži 30 nestalih hrvatskih branitelja s područja bivše općine Vinkovci. “Danas će cijeli svijet vidjeti da mi još uvijek tražimo, da nismo ništa napravili, jer dok ne pronađemo i posljednju osobu nismo ništa riješili.”, rekla je Kušić te uputila apel svim medijima da barem jedan dan u mjesecu objave spot u kojem se vidi da još uvijek traže svoju djecu, da ih još uvijek nisu pronašle.

“Svako treba promisliti o našim najmilijima koji su utkali svoj život u temelj Domovine, ali i promisliti o svima onima u njihovim obiteljima za koje još uvijek Domovinski rat nije stao jer nisu sahranili svoje najmilije, nisu našli svoj smiraj. Treba razriješiti sve kao bi i obitelji koje još uvijek traže svoje najmilije mogle na određeni način završiti sa temom Domovinskog rata jer teško im je, a trideset godina je jako dugo. “, kazao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Od 1991. godine, u Hrvatskoj je otkriveno 150 masovnih te više od 1.300 pojedinačnih grobnica u kojima su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci 5.135 osoba, a identificirano je 4.225 žrtava. Usprkos svim naporima, međuresornoj suradnji, sustavnom i cjelovitom pristupu prema visokim međunarodnim standardima, u ovom trenutku još uvijek tragamo za 1911 nestalih osoba i posmrtnih ostataka.

Program obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba započeo je polaganjem vijenaca i molitvom kod Spomen križa na Gradskom groblju. Vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja “Hrvatska majka” Vinkovci, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, izaslanici predsjednice RH, Hrvatskog Sabora i Vlade RH Ante Deur, saborski zastupnik Mladen Karić i ministar branitelja Tomo Medved, kao i izaslanstva Vukovarsko – srijemske županije, Grada Vinkovaca, Grada Vukovara, Grada Zagreba i Hrvatskog crvenog križa.

Molitvu na groblju predvodio je mons. Tadija Pranjić koji je potom u crkvi sv. Euzebija i Poliona služio misu za sve poginule, ubijene, nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

U Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” održan je prigodni program, dok je u središtu grada postavljenja izložba fotografija nestalih osoba, a održana je i prezentacija aktivnosti u traženju nestalih osoba Ministarstva hrvatskih branitelja.