Objavljeno u Vijesti, 10.04.2019.

Vrhunskim rezultatima mladi kuhari pronose ime Vinkovaca

U Maloj vijećnici grada Vinkovaca gradonačelnik Ivan Bosančić održao je danas prijem članova Udruge kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije povodom osvajanja brojnih nagrada i ostvarivanja značajnih uspjeha te najave 15. Zlatne jabuke.

U vijećnicu je tako stigla delegacija od 6 članova Udruge, a to su bili: Marija Bošnjak, mentorica i učiteljica kuharstva u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci, učenica Ana Marija Stanković, Ivica Ljubek, učitelj i mentor kuharstva, Jozo Gale, predsjednik Udruge i Damir Mikulić, član Udruge. Rad Udruge kuhara i slastičara VSŽ prepoznatljiv je u cijeloj Hrvatskoj, a zahvaljujući predanom radu i trudu broje sve više uspjeha.

“Drago mi je da smo danas ovdje u ovakvom sastavu, da se možemo pohvaliti našim vrsnim majstorima kulinarstva te da, uz ove malo starije koji imaju puno iskustva, danas imamo priliku ugostiti i mlade kuhare koji nam u grad već tradicionalno donose nagrade. Naše mlade snage ostvaruju zavidne rezultate gdje god se pojave i na taj način promiču ime Vinkovaca, našu gastronomiju“, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

Da se Udruga nalazi visoko na kulinarskoj sceni dokazuju i razna sudjelovanja na gastro natjecanjima i manifestacijama, kao i organizacija istih. Jedna od njih je i Zlatna jabuka koja se u Hrvatskoj jedina održava po 15. put. Izdali su i knjigu kuharicu “Slavonsko-srijemski recopis“ – kulinarska baština Slavonije i Srijema, koja ove godine ide u II. izdanje. Zahvaljujući trudu i požrtvovnosti dobivaju i sve više poziva za suradnju, među kojima je i ona s Odjelom za poljoprivredu i infrastrukturu VSŽ s Udrugom “Fajferica“ za ispitivanje različitosti kvalitete mesa između bijele i crne svinje, s Poljoprivrednim fakultetom Osijek vezanoj uz razvoj i utjecaj vinogradarstva i vina u gastronomiji te suradnja s Agroklasterom koja se odnosi na promociju OPG-a Vukovarsko-srijemske županije u gastronomiji.

“Glavni zadatak ove mladosti je da preuzme naš rad, a mi ćemo svoje iskustvo prenijeti na njih. Zato sam zadovoljan dosadašnjim uspjehom, a vjerujem i u jednu lijepu budućnost. Sada nas očekuje 15. Zlatna jabuka gdje imamo 10 ekipa iz cijele Hrvatske, što znači da smo opet najjači. Očekujemo od 60 do 70 vrsta jela, a mislim da će suci imati problema u ocjenjivanju jer nam dolaze vrsni kuhari s puno iskustva“, rekao je Jozo Gale, predsjednik Udruge kuhara i slastičara VSŽ.