Objavljeno u Vijesti, 09.09.2018.

Više od 3000 mladih čuvara tradicije u mimohodu Dječjih Vinkovačkih jeseni

Od 1970. godine u sklopu Vinkovačkih jeseni, najveće smotre tradicijskog folklora u Hrvatskoj i šire, svoje mjesto imaju i mali folkloraši na priredbi koja je počela kao Male Vinkovačke jeseni te 1972. godine dobila naziv Dječje Vinkovačke jeseni, koje su vrlo brzo postale nadaleko poznate baš kao i one “velike”. Djeca i mladi koji u kulturnoumjetničkim društvima učeći od starijih, njeguju i čuvaju od zaborava bogatu baštinu svoga mjesta, s velikim nestrpljenjem čekaju upravo vinkovački jesensku priredbu kako bi pokazali što su naučili i uvježbali tijekom godine, te kako su dostojni nasljednici starijih čuvara tradicijskog naslijeđa.

I ove godine u Vinkovce su se slili mali folkloraši iz svih županija Hrvatske te gosti iz BiH. Došli su na Dječje Vinkovačke jeseni, dva dana posebno posvećena upravo njima. Što znaju i umiju, kakve se nošnje nose u njihovom kraju, koje igre i kola znaju, pokazali su danas u mimohodu, središnjem dijelu Dječjih Vinkovačkih jeseni.

Raskošan, raspjevan i razigran mimohod Dječjih Vinkovačkih jeseni krenuo je iz Ulice kralja Zvonimira, pješačkom zonom do Trga bana Josipa Šokčevića te Dugom ulicom do Trga dr. Franje Tuđmana pa preko Slavonskog sokaka do šatora Vinkovačkih jeseni. Ulicama Vinkovaca uz pjesmu, svirku, igru i veselu ciku, prošle su 62 dječje skupine, ukupno više od 2 500 sudionika. Predvodili su ih konjanici, mažoretkinje i limena glazba. Sve baš kao i u velikom mimohodu uz poruku da razloga za zabrinutost nema dok su tu najmlađi čuvari tradicije. Osvjedočio se u to i ove godine velik broj gledatelja koji su pratili njihov prolazak, od onih najmlađih do onih starijih. Svi su redom uživali i razdragano pozdravljali svaku skupinu toplim pljeskom.

A Dječje Vinkovačke jeseni imaju i svoju smotru, a to je Međužupanijska smotra dječjih folklornih skupina. Valja reći kako su upravo Dječje Vinkovačke jeseni zaslužne što je diljem Hrvatske osnovano niz dječjih folklornih skupina. Iz ove su priredbe potekle županijske smotre, a krenula je i državna i međudržavna smotra dječjih folklornih skupina. Prvi dio smotre održan je jučer, a drugi upravo počinje u šatoru Vinkovačkih jeseni.

U programu koji vodi Marijana Ban uz gosta, koji u Vinkovcima već odavno nije gost, književnika, novinara i radijskog voditelja Mladena Kušeca, danas će se predstaviti folklorne skupine KUD-ova: “Klek” iz Ogulina, “Preporod” iz Dugog sela, “Željezničar” iz Osijeka, “Rudar” iz Glogovca, “Cernik” iz Cernika, “Moslavec” iz Volodera, “Šokadija” iz Budrovaca, “Sesvete” iz Sesveta, “Ivan Vitez Trnski” iz Nove Rače, “Žakanje” iz Žakanja, “M.A. Relković” iz Davora, “Donji Vidovec” iz Donjeg Vidovca, “Tomislav” iz Sv. Ivana Žabno te “Milko Cepelić” iz Vuke.