Objavljeno u Vijesti, 15.09.2019.

Više od 3000 malih folkloraša Vinkovcima pronijeli ljepotu tradicije i veliko veselje

Ulicama Vinkovaca danas je pred brojnim posjetiteljima prošao svečani mimohod dječjih folklornih skupina u okviru Dječjih vinkovačkih jeseni ovogodišnjih 54. Vinkovačkih jeseni. Među brojnim gledateljima ove godine, prvi put na Dječjim jesenima bila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, visoka pokroviteljica 54. Vinkovačkih jeseni, koja ovom prilikom gradonačelniku Vinkovaca Ivanu Bosančiću uručila Povelju Republike Hrvatske za manifestaciju Vinkovačke jeseni.

“Prekrasno je biti danas u Vinkovcima, a posebno pozdravljam djecu i mlade koji će sudjelovati u Dječjim vinkovačkim jesenima”, istaknula je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kazavši kako će s posebnom pozornošću pratiti ono što imaju pokazati mladi čuvari tradicije i kulture “Tradicije koja se njegovala kroz sve ove godine, kroz pjesmu, ples i ruvo koje ste odjenuli, a koje su radile tijekom dugih jesenskih i zimskih večeri ruke koje su bile umorne od rada na poljima, ali nisu odustajale od svoje tradicije. Zahvalna sam svima koji čuvaju ovu tradiciju, posebno Organizacijskom odboru Vinkovačkih jeseni, ali i svim sudionicima i zato s posebno čašću danas Vinkovačkim jesenima predajem Povelju Republike Hrvatske za očuvanje tradicije, kulture i narodnog bogatstva”, istaknula je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

A svi koji su pratili “mali” mimohod, koji se već odavno ne razlikuje od “velikog”, osim što su sudionici rastom manji i po dobi mlađi, mogli su jedino ostati zadivljeni onim što se danas vidjelo i čulo i središtu Vinkovaca od pješačke zone pa Trgom bana Šokčevića, Dugom ulicom preko Trga Franje Tuđmana, kroz Slavonski sokak do šatora Vinkovačkih jeseni. Više od 3000 malih folkloraša, najviše iz Vukovarsko-srijemske županije, ali i oni pristigli iz cijele Hrvatske te gosti iz Bosne i Hercegovine, gradom su pronijeli ljepotu tradicije i veliko veselje. Više od 60 folklornih skupina predvođeni konjanicima, mažoretkinjama i limenom glazbom, pokazali su kako se od djetinjstva i mladih dana voli i čuva tradicijsko blago. A tome su u velikoj su mjeri pridonijele upravo Dječje vinkovačke jeseni.

Zato treba i podsjetiti kako se Dječje vinkovačke jeseni održavaju od davne 1970. godine. Pokrenute su samo četiri godine nakon održavanja prvih Vinkovačkih jeseni i jedna su od najstarijih i temeljnih priredbi na ovoj manifestaciji. Na početku poznate kao Male jeseni, u godinama koje slijede mijenjaju naziv u današnji: Dječje vinkovačke jeseni. Koncept Dječjih jeseni prvih je godina u manjem dijelu obuhvaćao dječji folklor i sadržajno se više oslanjao na dječja kazališta, lutkarske predstave, glazbene radionice, susrete s piscima za djecu i slično. To se vidljivo mijenja u posljednjih dvadeset godina, kada Dječje vinkovačke jeseni preuzimaju oblik kakav poznajemo danas. Danas segment folklora dominira Dječjim vinkovačkim jesenima, a to stavljanje folklora u prvi plan potaknulo je osnivanje značajnog broja dječjih folklornih skupina u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali i šire. Kao što je to slučaj i s Državnom smotrom hrvatskoga izvornog folklora na Vinkovačkim jesenima, Dječje vinkovačke jeseni izrastaju u pravi pozivni festival, a najkvalitetnije dječje skupine za nastup na Dječjim jesenima odabiru se na županijskim smotrama dječjeg folklora.

Sudionici Međužupanijske smotre folklora svoje su predstavljanje počeli sinoć prvim dijelom smotre, a nastavili su danas drugim dijelom smotre koja je u tijeku u šatoru Vinkovačkih jeseni. Ukupno na smotri sudjeluje 29 skupina, a Vukovarsko-srijemsku županiju predstavlja KUD “Ogranak seljačke sloge” Drenovci.

S najmlađima je i na ovim Jesenima dječji književnik, publicist i novinar Mladen Kušec, a u 13 sati svima će se pridružiti Mia Dimšić koja će ove godine zabavljati mlade folkloraše i posjetitelje Dječjih Vinkovačkih jeseni.