Objavljeno u Vijesti, 20.07.2019.

Vinkovcima odjekivali pucnjevi kubura i topa

U organizaciji Povijesnog i športskog društva Hrvatski sokol Vinkovci, a povodom Dana grada, u Vinkovcima su se danas okupili članovi povijesnih hrvatskih postrojbi, pa su se svi oni koji su se u popodnevnim satima zatekli u središtu grada nakratko vratili u 19. stoljeće.

U programu su sudjelovale povijesne postrojbe Društvo sveti Grgur iz Požege, Keglovićeva straža iz Kostela, Križevačka djevojačka straža iz Križevaca, Vojno povijesna postrojba Serežani iz Županje, 10. satnija iz Ivanić Grada, Gradska straža Požega i Garda Hrvatskog sokola iz Vinkovaca.

Postrojbe su u mimohodu prošle središtem Vinkovaca, a potom su njihovi zapovjednici predali prijavak vinkovačkom gradonačelniku Ivanu Bosančiću. “Ovo jedan jako lijep i atraktivan događaj u organizaciji vinkovačkog Hrvatskog sokola čiji članovi, odjeveni u povijesne odore, prate sva događanja u našem gradu i aktivni su u protokolima obilježavanja raznih obljetnica. Prilika je je ovo za građane da se dijelom vrate u prošlost i vide dio hrvatskog povijesnog naslijeđa. Zahvalio bi ovim putem i članovima gostujućih postroji, koji su ovom prigodom došli u naš grad”, rekao je gradonačelnik Bosančić.

Najatrakivniji dio smotre bio je prikaz uporabe tradicionalnog oružja i oruđa, odnosno puški, kubura i topa, čiji su snažni pucnji odjekivali gradskim središtem.

“Povijesno i sportsko društvo Hrvatski sokol Vinkovci za Dan grada Vinkovaca pozvalo je u goste neke od članova Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske da im se pridruže i da našim sugrađanima prikažemo dio onoga što je karakteristično za poznato hrvatsku bojnu povijest. Sve te povijesne postrojbe bile su na određeni način sudionici bojnih okršaja u kojima se branila hrvatska nezavisnost. Među postrojbama, koje su danas među nama, izvedbom se ističu one koje uključuju i baratanje replikama raznolikog povijesnog oružja, kubura ili pistola i topova”, pojasnio nam je predsjednik vinkovačkih sokolova Zlatko Virc.

Treba napomenuti da su ove godine posebni gosti na Smotri bili članovi Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva “Jelačić” iz Petrovaradina, koji su na početku programa otpjevali nekoliko pjesama.

Ovo društvo je slijednik Hrvatskoga pjevačkog društva Neven osnovanog 1880. godine. Imaju pet sekcija, literarnu, likovnu, tamburašku, istraživačku i sportsku te Mješoviti pjevački zbor. Nastupaju diljem Vojvodine i po cijeloj Hrvatskoj. Društvo spada među najaktivnija hrvatska društva u Vojvodini.