Objavljeno u Vijesti, 24.09.2018.

Projekt Vinkovci za plivanje

Predstavljanje projekta „Vinkovci za plivanje“ 2018./2019., savladavanje i unaprjeđenje plivačkih vještina uz visoku razinu zadovoljstva i sigurnosti djece u vodi, koji je namijenjen za sve učenike trećih razreda svih osnovnih škola s područja grada Vinkovaca u kojem će sudjelovati 393 učenika iz sedam osnovnih škola. Grad Vinkovci kao glavni pokrovitelj projekta osigurao je sredstva za provedbu projekta, tako da je svim polaznicima omogućeno sudjelovanje bez naknade.

Posljednjih sedam godina (2012. - 2018.) Periska d.o.o. i Vinkovački plivački klub (VPK) provodili su projekt obuke neplivača i usavršavanja plivanja namijenjen osnovnoškolskoj djeci s područja grada Vinkovaca.

U 6 projektnih ciklusa do sada je sudjelovalo više od 2020 učenika 3. razreda osnovnih škola s područja grada Vinkovaca.

Škola plivanja provodi se prema plivačkom programu „Plan i program obuke neplivača za djecu od 6 do 14 godina“ koji je verificiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), i koji zadovoljava sve pedagoške i metodičke kriterije. Program sadrži i plivačke igre u vodi uz koje djeca uče plivati na zabavan i kreativan način.

Projekt „Vinkovci za plivanje“ 2018./19. obuhvaća 3 plivačka programa škole plivanja:

  • obuka neplivača – učenje kraul tehnike plivanja za sve polaznike s ocjenom početnog testiranja I (neplivač)
  • korektivno plivanje – napredno kraul plivanje za sve polaznike prethodnih projekata sa završnom ocjenom II (poluplivač) ili III (plivač predpočetnik) i za sve nove polaznike s ocjenom početnog testiranja II ili III
  • poduka leđne tehnike plivanja – za sve polaznike prethodnih projekata sa završnom ocjenom IV (plivač početnik) i V (plivač) i za sve nove polaznike s ocjenom početnog testiranja IV ili V

Program sadrži 16 školskih sati obuke, a provodi se kroz 8 dolazaka. Svaki dolazak provodi se obuka u trajanju od 2 školska sata, odnosno 90 minuta.

Učenici na bazene putuju organiziranim prijevozom Poleta, u pratnji učitelja iz škole.