Objavljeno u Vijesti, 24.01.2020.

Vinkovci: Potpisan ugovor za izgradnju nove Knjižnice vrijedan 47,6 milijuna kuna

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci danas je potpisan dugo očekivani ugovor o izgradnji nove zgrade Knjižnice na staroj lokaciji u Zvonimirovoj ulici, 29 godina od kako je u Domovinskom ratu u napadu srbočetničkog agresora do temelja izgorjela zgrada tadašnje Narodne knjižnice i čitaonice u Vinkovcima, 28 godina od kako je Knjižnica počela s radom u sadašnjem prostoru u Gundulićevoj ulici te 13 godina od kako se krenulo s aktivnostima na projektu u Zvonimirovoj ulici. Ugovor su potpisali gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić i Marko Maslov u ime izvođača radova, zajednice ponuditelja Watmont i Suhomont.

Objekt vrijedan 47,6 milijuna kuna

“Realizacijom ovog ugovora Knjižnica će dobiti novu zgradu, a čitav društveni život grada dobit će jednu novu dimenziju. Ovo je projekt koji je izuzetno važan za sve Vinkovčane, koji je iziuzetno važan za moj tim i mene, projekt koji će obilježiti naredno razdoblje Vinkovaca. Knjižnica je nešto što se ne radi svake godine, a taj hram kulture, koji će niknuti na temeljima stare knjižnice koja je, nažalost, izgorjela u Domovinskom ratu i nikada nije obnovljena, trebao bi biti mjesto gdje će se ljudi sastajati, mjesto iz kojega će kretati inicijative pogotovo u društvenom, kulturnom, znanstvenom, obrazovnom dijelu. Isto tako, ona će biti i plod rada gradske Uprave, mladih vinkovačkih arhitekata te vinkovačkih tvrtki”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

Za objekt vrijedan gotovo 50 milijuna kuna, kazao je, trebat će određeno vrijeme. “U ovom trenutku s nama je Ministarstvo kulture i Vlada Republike Hrvatske, ali vjerujemo da će se i drugi uključiti jer kada se grade ovakvi objekti u nekom gradu, onda i tvrtke i određene mecene kulture žele sudjelovati u ovakvim projektima jer oni ostaju za puno narednih generacija”, istaknuo je Bosančić.

Marko Maslov, direktor tvrtke Watmont, istaknuo je kako sada, nakon što je riješena “papirologija”, jednostavno treba raditi te je izrazio uvjerenje kako će posao biti obavljen unutar predviđenih 36 mjeseci odnosno u roku od tri godine.

Povijesni dan za Knjižnicu

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, koja je i matična knjižnica Vukovarsko-srijemske županije, s ogrankom u Nuštru i Bibliobusnom službom, danas ima oko 6.500 korisnika, a knjižni fond broji oko 150.000 knjiga.

“Velika je čast danas biti ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci. Usudila bih se reći da je ovo povijesni dan za Knjižnicu, koja ove godine slavi 145. obljetnicu osnutka i ovo je najljepši poklon koji je mogla dobiti: početak gradnje vinkovačkog Feniksa, kako je neki zovu, u samom središtu grada, na njezinom starom mjestu u Zvonimirovoj 9. Sretna sam što će svi Vinkovčani dobiti knjižnicu kakvu zaslužuju, modernu i veliku knjižnicu 21. stoljeća. Također sam sretna što ćemo mi, knjižničari, moći u novim prostorima raditi sve ono što sada ne možemo zbog prostorne skučenosti, što ćemo realizirati programe koji će biti puno vidljiviji i transparentniji”, istaknula je Vedrana Lugić, ravnateljica Knjižnice.

Novu Knjižnicu odlikovat će poseban vizualni identitet

“Isprojektirali smo jednu niskoenergetsku zgradu, s pripremom za pasivnu, koja se svojim dimenzijama i volumenom apsolutno uklopila u prostorni plan i GUP grada Vinkovaca. Ono po čemu je posebna je njezin vizualni identitet. Njezinim dizajnom htjeli smo da bude malo drukčija, da bude odraz današnjeg vremena i da bude odraz našeg tima”, istaknuo je glavni projektant i arhitekt Marko Milidrag.

U izgled Knjižnice, inače, ukomponirana je simbolika Domovinskog rata te se, budući da je vinkovačka knjižnica jedina knjižnica u Hrvatskoj koja je uništena za vrijeme Domovinskoga rata, na pročelju zgrade nalaze nepravilno postavljeni kosi ,,brisoleji“ koji simboliziraju listove knjige, dok pravilni prekidi tih istih brisoleja predstavljaju putanju gelera. Tri nepravilna portala na pročelju predstavljaju oštećenja od granata.

Površina Knjižnice je 4.482,17 m2, a objekt ima podrum, prizemlje i dvije etaže. U prizemlju se nalaze ulazni hol s gardero-bom, info pultom i dijelom za sjedenje, spremište mobilijara, dizalo i otvoreno stubište, požarno stubište s predulazom, teretno dizalo, caffebar s toaletima i planiranom budućom terasom izvan zgrade. Na I. katu nalazi se hodnik, toaleti (uključujućI toalet za invalide), ostava, kutak za roditelje, prostorije za predš-kolsku djecu, teen, slijepe i slabovidne, djecu i roditelje, periodika i posudba (odrasli) te uredi. Na II. katu smještene su prostorije za administraciju, prostorije za studijski rad, stručnu literaturu, elektronička radionica, prostor za radionice i programe, „Cibalitana“, „Vanja Radauš“, te prostorija za informatičara i server, kao i toaleti za posjetitelje. U podrumu se nalazi arhiva.