Objavljeno u Vijesti, 19.04.2019.

Vinkovci: Posni obrok i druženje u duhu predstojećeg Uskrsa

Sada već tradicionalno Grad Vinkovci, Nezavisni sindikat DZZP Vinkovci i Srednja strukovna škola Vinkovci, uz potporu vinkovačkih poduzeća, na Veliki petak organizirali su podjelu posnog obroka za građane Vinkovaca. Ribu i krumpir salatu pripremili su budući kuhari, učenici SSŠ, a u podjeli obroka u pješačkoj zoni ispred Gimnazije pomogao je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

“Sam obrok i nije osnovni motiv za okupljanje nego više sam izlazak na trg i zajedno provedeno vrijeme u duhu Uskrsa, druženje, razgovor s prijateljima, sa sugrađanima. Tu su naši sindikalisti, poduzetnici, naša škola, djeca koja nam pripreme sam obrok, mi iz Grada, koji malo tome doprinesemo, ali, naravno, najvažniji su ovdje naši građani jer ako se oni ne okupe ovo ne bi uspjelo, a važno je da u duhu Uskrsa zajedno provedemo vrijeme”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.

“Svim sugrađankama i sugrađanima, svim ljudima dobre volje u Hrvatskoj želim sretan Uskrs, da ga provedu u krugu obitelji onako kako su si to zaželjeli i da svi uživamo u blagodatima našega najvećega blagdana i u tom kršćanskom duhu krenemo u ljepše, sunčanije dane, u jednu pozitivniju atmosferu”, poručio je gradonačelnik Bosančić.

Kako je istaknuo član Nezavisnog sindikata DZZP Stjepan Rožmarić za ovu prigodu pripremljeno je više od 1 000 obroka. “Svi ljudi dobre volje koji su danas došli u grad, u pješačku zonu, dobro su došli. Svima u ime Nezavisnog sindikata želim sretan i blagoslovljen Uskrs i svako dobro. Uz pomoć Grada, gospodarstvenika grada Vinkovaca i Srednje strukovne škole, mi smo uspjeli organizirati ovaj posni obrok, koji je sada već tradicija za Božić i za Uskrs i nadam se da će tako i ostati”, istaknuo je Stjepan Rožmarić.

Podsjetimo i na to kako je Veliki petak jedan od dva dana “strogog posta” u liturgijskoj godini, uz Čistu srijedu kojom počinje korizma. Post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok u danu za razliku od nemrsa kada se jedu uobičajena tri obroka dnevno, ali da to ne bude meso. A “strogi post” na Čistu srijedu i Veliki petak, nije samo post, nego zajedno i post i nemrs. Znači vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok “do sita” jer je post i ne jede meso jer je nemrs.