Objavljeno u Vijesti, 04.06.2020.

Vinkovci: OŠ Vladimira Nazora uskoro u novom ruhu

U vinkovačkoj Osnovnoj školi Vladimira Nazora u tijeku je energetska obnova zgrade i dvorane. Za projekt vrijedan 11 mil. kuna iz EU fondova povučeno je oko 5 mil. kuna, a od preostaloga iznosa 60 % financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a 40 % Grad Vinkovci.

Projektom je predviđena toplinska izolacija krovišta i ovojnice, zamjena vanjske stolarije, ugradnja novog kondenzacijskog kotla, regulacijskih termostatskih radijatorskih ventila, rekuperatora za ventilaciju te solarnog sustava kao i zamjena unutarnje rasvjete.

Iako je rok za dovršetak u listopadu radovi su poodmakli “zahvaljujući” epidemiji koronavirusa zbog koje nije bilo nastave, te bi mogli biti gotovi i prije roka.

S tijekom radova danas se upoznao i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić. “Vidim da radovi idu prema kraju i uskoro ćemo dobiti još jednu lijepu školu, treću po redu koju obnavljamo u ove zadnje tri godine. Drago mi je da smo uspjeli većinu sredstava od 11 milijuna kuna, koliko će biti uloženo u ovu školu, pribaviti iz drugih izvora, a jedan najmanji mogući dio iz samoga proračuna”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

Nakon obnove u ovoj se školi očekuje ušteda energije od čak 76%, dok će se emisija štetnih plinova smanjiti za 63%. Uštede su se dijelom već i pokazale. “Prema projektu velike su uštede. Dosadašnji prozori i vrata bili toliko dotrajali da smo mi već njihovom zamjenom osjetili promjenu, koja će biti još i znatno veća kada sve bude gotovo”, istaknuo je ravnatelj Damir Burić.

Sadašnja zgrada OŠ Vladimira Nazora, inače, otvorena je 1993. godine. U ovoj školskoj godini školu polazi 465 učenika, u razrednoj nastavi 228 i u predmetnoj 237. Učenici razredne nastave ponovno su u školskim klupama, a nastava je organizirana samo u dopodnevnoj smjeni. Radi sigurnosti djece, učenici ulaze i izlaze iz škole u pratnji učiteljica, a za to vrijeme radovi staju, ističe ravnatelj Burić.

Recimo i to kako je ova škola prošli tjedan proslavila Dan škole koji se obilježava 30. svibnja, na dan rođenja pisca po kojemu nosi ime, Vladimira Nazora (30.5.1876. – 19.6.1949.). U uvjetima epidemije koronavirusa Dan škole obilježen je online.