Objavljeno u Vijesti, 12.03.2020.

Vinkovci: Odgoda Sajma zdravlja potvrđuje svrhu manifestacije – doprinos očuvanju zdravlja

U Maloj vijećnici Grada Vinkovaca danas je održana konferencija za medije na kojoj je priopćena informacija o odgodi ovogodišnjeg Sajma zdravlja u Vinkovcima, čime Grad iskazuje svoju odgovornost u provođenju preventivnih mjera vezanih za smanjenje uvjeta za nastanak bolesti izazvane koronavirusom.

Također, ukazano je na sve preventivne mjere koje je nužno provoditi te stavljen naglasak na odgovorno ponašanje građana u pridržavanju preporuka kao i odgovorno ponašanje medija i svih onih koji su aktivni na društvenim mrežama.

“Kod nas još uvijek nemamo zabrinjavajuću situaciju, ali je nužno pridržavati se svih propisanih preventivnih mjera kao i prekinuti lažne informacija koje stvaraju nepotrebnu paniku među našim građanima. Mi imamo odlične institucije, imamo javno zdravstvo, imamo preporuke kojih se treba pridržavati, u ovom trenutku nemamo zaraženih i trebamo biti sretni s takvom situacijom. Mi provodimo preporuke koje su dane, tako su već odgođeni naši Pčelarski dani, a isto tako odgađamo do daljnjega i Sajam zdravlja”, istaknuo je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Svaki pojedinac odgovoran je za svoje i za zdravlje dugih ljudi

Zamjenica gradonačelnika, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić još jednom je navela sve preporuke kojih se treba pridržavati te istaknula kako mjesta za paniku nema.

“Mi u Hrvatskoj trenutačno nemamo lokalnu transmisiju bolesti, a sve ove mjere koje se poduzimaju imaju za cilj da se ona spriječi ili, kada se u određenom trenutku pojavi, što je izgledno, da se savjesnim ponašanjem drastično smanji taj prijenos između osoba unutar zemlje, koje nisu putovale negdje gdje je žarište. Kada je u pitanju epidemija, a sada je proglašena i pandemija korona virusom, onda smo mi, svatko od nas pojedinačno, odgovorni i za zdravlje drugih ljudi. Situacija je takva da zahtijeva pažnju i svatko u svom području mora se odgovorno ponašati, ali situacija nikako nije takva da bi stvarao osjećaj panike ili straha”, istaknula je dr. Kata Krešić.

Odgoda Sajma zdravlja pokazuje ono što je i svrha manifestacije: očuvanje zdravlja 

“Odgoda Sajma zdravlja praktična je primjena preporuka Stožera Civilne zaštite RH vezano za javna okupljanja. Grad Vinkovci, kao glavni organizator, sa suorganizatorima Vukovarsko-srijemskom županijom i Hrvatskom mrežom zdravih gradova, primjenjuje pravila koja su preporučena vezano za smanjenje uvjeta za nastanak bolesti izazvane koronavirusom COVID-19, te je donio odluku o odgodi 24. Sajma zdravlja do daljnjega”, istaknula je koordinatorica Sajma, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Mandica Sanković.

Neodržavanjem, odnosno odgodom Sajma, kazala je Mandica Sanković, Grad, Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija, Hrvatska mreža zdravih gradova, Projekt Zdravi grad Vinkovci i Sajam zdravlja pokazuju ono što je i svrha ove manifestacije, a to je doprinos očuvanju zdravlja, te ujedno provode doprinos smanjenju uvjeta za nastajanje bolesti.

Sajam zdravlja trebao se održati o 3. do 5. travnja te je u ovom trenutku sav organizacijski posao već odrađen, a zbornik radova spreman je za tisak te preostaje samo odrediti novi termin.