Objavljeno u Vijesti, 22.05.2020.

Vinkovci među gradovima s najviše projekata energetske obnove javnih objekata

Vinkovce je danas posjetio Siniša Kukić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U Gradskoj upravi održao je radni sastanak s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem, a potom su posjetili Osnovnu školu „Antun Gustav Matoš“ na kojoj su u tijeku radovi energetske obnove vrijedni 17,3 milijuna kuna.

Ukupna vrijednost ugovorenih projekata energetske obnove objekata javne namjene u Vinkovcima je 37 milijuna kuna, istaknuo je gardonačelnik Ivan Bosančić.

„Obnovili smo vrtiće Stribor, Pčelica i Budućnost, a sada radimo dvije škole, „Antun Gustav Matoš“ i Vladimira Nazora, zgradu Arhiva i zgradu „Hrvatski sokol“. jedan smo od gradova koji vjerojatno ima najviše projekata energetske obnove javnih ustanova u ovom trenutku. Zatražili smo radni sastanak u Vinkovcima i obilazak tih projekata jer nam je epidemija koronavirusa poremetila dinamiku radova budući da naši izvođači ne mogu dobiti sve materijale koji se nabavlajjuu iz drugih zemalja. Također, želja nam, s obzirom na to da idemo prema kraju ovih projekata, u narednom razdoblju raditi nove. Imamo još škola, imamo javnih ustanova koje bi željeli raditi jer energetska učinkovitost je važna, ne samo da dobijemo uređene objekte nego i objekte koji štede energiju i tako smanjuju utrošak sredstava iz proračuna“, ikstaknuo je gradonačelnik Bosančić.

A ono što Fond nudi u narednom razdoblju paket je od 600 milijuna kuna u kojemu su obuhvaćeni različiti vidovi energetske obnove pa tako i obnova obiteljskih kuća vrijedna 200 milijuna kuna, ali i daljnja obnova objekata javne namjene i stambenih zgrada, istaknuo je Siniša Kukić.

„Korona je usporila radove, usporila je pozive, a ovaj sastanak dogovorili smo kako bi sve to ubrzali i nosimo i jedan paket od 600 milijuna kuna naših projekata u narednom razdoblju pa ćemo vidjeti što je kompatibilno s gradom Vinkovcima i nadamo se da ćemo napraviti jedan dobar posao. Vinkovci su, inače, danas u vrhu onoga što su drugi gradovi postigli kada je o ovome riječ“, istaknuo je Kukić, koji je izrazio i veliko zadovoljstvo viđenim u OŠ “A. G. Matoš”.

Radovi energetske obnove ove škole, inače, počeli su u listopadu prošle godine, a ukupna vrijednost projekta je 17,3 milijuna kuna. Bespovratna EU sredstava su gotovo 10,2 milijuna kuna, a preostali iznos osiguran je u proračunu Grada i kroz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Obnova škole i dvorane obuhvaća energetske mjere toplinske izolacije krovišta i fasade, zamjene vanjske stolarije aluminijskom stolarijom, ugradnje visokoučinkovitog sustava grijanja, rekuperatora za ventilaciju dvorane i dizalice topline zrak-zrak te zamjenu unutarnje rasvjete.

Radovi su, istaknuo je ravnatelj Dario Dragun, pri samom kraju, a već zimus bila je vidljiva ušteda na računima. Izračun u okviru projekta govori o smanjenjoj potrošnji energije za grijanje na godišnjoj razini 68,96%, a što će doprinijeti i smanjenju godišnje emisije CO2 za 59,04%.