Objavljeno u Vijesti, 07.03.2020.

Vinkovci: Gradsko i općinsko natjecanje Mladih Crvenog križa okupilo preko 260 sudionika

U hotelu Admiral u Vinkovcima u tijeku je Gradsko i općinsko (školsko) natjecanje Mladih Hrvatskog Crvenog križa iz osnovnih i srednjih škola iz znanja i vještina iz zdravstvenih djelatnosti, pružanja prve pomoći, povijesti i djelatnosti Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Hrvatskog Crvenog križa, međunarodnog humanitarnog prava, Ženevskih konvencija, Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i Konvencije UN o pravima djeteta.

I ovogodišnje natjecanje u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, zahvaljujući potpori Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca, podršci ravnatelja škola, velikom angažmanu mentora školskih ekipa i zainteresiranosti učenika, najmasovnije je u Hrvatskoj i to već devetnaestu godinu zaredom. Prijavljeno je čak 26 ekipa (19 ekipa osnovnih i 7 ekipa srednjih škola s područja djelovanja GDCK Vinkovci), odnosno ukupno preko 260 sudionika.

Svi oni pružili su impresivnu sliku na samome početku postrojivši se na svečanom otvorenju natjecanja na kojemu su ih pozdravili u ime Vukovarsko-srijemske županije župan Božo Galić, u ime Grada Vinkovaca i gradonačelnika Ivana Bosančića, pročelnica za društvene djelatnosti Andrea Vinković te u ime GDCK Vinkovci predsjednik Dražen Švagelj i ravnatelj Branko Tomić.

“Još jedno najmasovnije natjecanje u Hrvatskoj pokazuje da ovdje na istoku postoji snaga kojom to možemo ostvariti i sretan sam zbog toga. Isto tako, osim što će nas pobjedničke ekipe predstavljati na međužupanijskom natjecanju, sretan sam, a nadam se da će epidemiološka situacija to i dopustiti, da opet tri prvoplasirane ekipe idu u Solferino na mjesto gdje je Henry Dunant i pokrenuo ideju Crvenog križa na susret preko 20 tisuća mladih i cijeloga svijeta. Sretan sam, također, što je ovdje 19 osnovnih i 7 srednjih škola, što vaši mentori ne posustaju kao ni vi i što vrijedno učite sva ova područja i stječete važna znanja koja ćete ponijeti sa sobom u život”, istaknuo je Dražen Švagelj.

“Gledajući područja iz kojih ćete vi danas testirati svoja znanja i sposobnosti, temeljna ljudska prava, prava djeteta, međunarodno humanitarno pravo, pružanje prve pomoći, ja bih rekla da su to uistinu područja s kojima bi svi mi trebali vladati, iz kojih bi trebali imati neka temeljna znanja kako bi bili bolje društvo. Kada vas vidim u ovako velikom broju mogu samo reći da nemam straha za danas, sutra u kontekstu nekih iznimnih situacija, rizika, opasnosti jer vi ste ovdje”, istaknula je Andrea Vinković.

“Niz je akcija i aktivnosti Crvenog križa koje donose boljitak za naš grad i za našu županiju. Mogu iz iskustva reći kako, kada se događaju trenuci krize i teške situacije, oni koji znaju pružiti prvu pomoć, koji znaju intervenirati odmah, spašavaju živote i zato čestitke i zahvala svima vama koji pokazujete da želite to naučiti i znati na dobrobit društva”, istaknuo je župan Božo Galić.

Pobjedničke ekipe u konkurenciji osnovnih i srednjih škola predstavljat će GDCK Vinkovci na Međužupanijskom natjecanju Mladih Hrvatskog Crvenog križa Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije u Požegi 4. travnja 2020. Pobjednici na Međužupanijskom natjecanju stječu pravo nastupa na Državnom natjecanju Mladih Hrvatskog Crvenog križa koje će biti održano u Zagrebu od 8. do 10. svibnja 2020.