Objavljeno u Vijesti, 04.02.2020.

Vinkovački Polet predstavio sedam novih autobusa vrijednih 15 milijuna kuna

U Vinkovcima je danas održana završna konferencija projekta “Nabava autobusa za Polet d.o.o” kroz koji je ovaj vinkovački prijevoznik nabavio sedam modernih niskopodnih autobusa ukupne vrijednosti 15 milijuna kuna. U okviru programa organizirana je i prva vožnja autobusima, a uz Poletovce, predstavnike Gradske uprave i građane, novim autobusom Vinkovcima se provezao i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

“Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pokrenulo je projekt nabavke novih autobusa vrijedan 315 milijuna kuna, ukupno 187 novih autobusa za devet hrvatskih gradova. Ovdje u Vinkovcima imamo 7 novih autobusa, a ukupna vrijednost ovog projekta je 15 milijuna kuna od čega je 12 milijuna kuna ili 85 % bespovratnih EU sredstava, a 15 % ide iz državnog proračuna. Tako da Gradu Vinkovcima odnosno gradskom poduzeću koje se bavi prijevozom na lokalnoj razini, ukupno dodjeljujemo 100 % sredstava za ovaj projekt”, istaknuo je ministar Butković.

Iz prve tranše, moglo se čuti, nabavljeni su svi autobusi, a u pripremi je novi program za još 300 dodatnih autobusa, čime bi bilo promijenjeno oko 50 % autobusa u Hrvatskoj sredstvima EU fondova.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić istaknuo je kako je vrlo značajno kada jedna gradska tvrtka izrealizira tako vrijedan projekt, a koji je vrlo važan i za građane.

“Za tvrtku Polet, za gradsku tvrtku, ovo je vrijedan projekt u iznosu od 15 milijuna kuna, ali isto tako važno je da su građani dobili jedno ugodnije i ekološko sredstvo za prijevoz, a ovi autobusi sigurno će i uljepšati naše ulice. Zahvalio bih Ministarstvu na ovom i svim projektima važnima za nas, od obilaznice Vinkovaca i svega ostaloga što smo napravili do nadvožnjaka Borinci i Ulice Ruđera Boškovića čija rekonstrukcija kreće 1. ožujka. Hvala i čestitke svima koji su sudjelovali na ovom projektu i idemo raditi dalje sve ove projekte koji će doprinositi razvoju Vinkovaca, a onda i Vukovarsko-srijemske županije i Slavonije”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

Zadovoljstvo projektom koji kvalitetniji prijevoz osigurava i za učenike, izrazio je župan Božo Galić. “Izuzetno je važno što su ovo autobusi koji voze i učenike. Mi smo kao Županija jedan od značajnijih partnera Poletu i kada je riječ o javnom prijevozu u cijelosti sigurno je da sam zadovoljan ovim projektom. Želim da se to nastavi i dalje i što više ovakvih kvalitetnih autobusa za javni prijevoz, ne samo učenika nego svih putnika na cijeloj županiji i kada napravimo plan javnog prijevoza da se Polet u to uklopi i možda dobije koncesiju za cijeli javni prijevoz u našoj županiji”, istaknuo je župan Galić.

Direktor Poleta Mijat Kurtušić nabavku sedam novih modernih autobusa ocijenio je kao projekt koji i Polet i građani Vinkovaca sigurno zaslužuju.

“Osnovni cilj bio je podići kvalitetu javnog prijevoza građana Vinkovaca. Na to nas je potaknula starost autobusa, velika potrošnja goriva, ekološki neprihvatljivi autobusi s veliko emisijom CO2 plinova, onemogućen ili otežan prijevoz starijih osoba i invalida. Sada imamo moderne, ekonomične, ekološke autobuse prilagođene potrebama osoba u invalidskim kolicima, starijih osoba kao i svih osoba koje se otežano kreću i ovo je projekt koji sigurno zaslužuju građani Vinkovaca”, istaknuo je Kurtušić.

Mijat Kurtušić ovom je prilikom najavio i daljnje korake u poslovanju tvrtke Polet. Već su, kazao je, u planu dva nova projekta, jedan za obnovu autobusnog kolodvora vrijedan 15 milijuna kuna, a drugi za nabavku deset novih autobusa za prijevoz unutar županije i međužupanijski prijevoz.