Objavljeno u Vijesti, 23.10.2019.

Vinkovački Muzej u velikom međunarodnom izložbenom projektu “Avari i Slaveni”

U Arheološkom muzeju u Zagrebu sinoć je predstavljen veliki međunarodni izložbeni projekt “Avari i Slaveni” svečanim otvaranjem dviju izložbi koje su i okosnica ovoga projekta: hrvatske izložbe “Avari i Slaveni južno od Drave” i slovačke izložbe “Avari i Slaveni sjeverno od Dunava”.

Na izložbama su predstavljene dvije populacije Avara i Slavena iz razdoblja od sredine 6. do sredine 9. stoljeća, arheološkom građom iz fundusa hrvatskih muzeja i privatnih zbirki te predmetima iz fundusa slovačkih muzeja i institucija. Izloženi su odabrani primjerci nakita, ratničke opreme, poljoprivrednog alata, keramičkih posuda, koštanih predmeta, ukupno više 500 arheoloških predmeta, te ilustracije koje govore o pripadnicima avarskog i slavenskog društva. Kako je istaknuto u najavi, obje izložbe pokazuju značaj hrvatske i slovačke arheološke baštine unutar europskog kulturnog kruga, pokazuju nevjerojatne sličnosti materijala s područja Slovačke i Hrvatske te predstavljaju središte komunikacije i interakcije dviju udaljenih, a opet bliskih slavenskih država.

Glavni organizatori projekta “Avari i Slaveni” su Arheološki muzej u Zagrebu i Gradski muzej Vinkovci. Autori hrvatske izložbe “Avari i Slaveni južno od Drave” su Anita Dugonjić iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i Anita Rapan Papeša iz Gradskog muzeja Vinkovci, a slovačke izložbe András Csuthy (Podunajské múzeum v Komárne), Marek Both (Slovenské národné múzeum – Múzeá v Martine) i Mário Žáčik (Tribečské múzeum v Topoľčanoch).

Izložba će biti otvorena do 9. veljače 2020. godine, a prate ju znanstveno popularna predavanja, radionice za djecu i mlade te ciklus radionica za odrasle (keramika).

Uz predstavnike Gradskog muzeja Vinkovci, na čelu s ravnateljem Hrvojem Vulićem i autoricom izložbe Anitom Rapan Papeša, značajnom događaju za vinkovački Muzej i za Vinkovce sinoć su nazočili i predstavnici Grada na čelu s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem.