Objavljeno u Vijesti, 14.05.2019.

VII. Rimski dani

Rimski dani donose nam i ove godine bogat večernji program, borbe gladijatora, rimski sajam, kreativne radionice, koncerte Prljavog Kazališta i Psihomodo Popa te još mnoštvo sadržaja u organizaciji Grada Vinkovaca, Turističke Zajednice grada Vinkovaca, Gradskog muzeja Vinkovci i medijske kuće Novosti.

Izvrsne komentare pokupila je prošlogodišnja manifestacija Rimski dani koja je privukla posjetitelje iz cijele županije, ali i šire te svim posjetiteljima priredila nezaboravan doživljaj Vinkovaca u doba Rimskog Carstva. Još veći uspjeh očekuje se i ove godine, na sedmoj po redu manifestaciji, koja će biti održana od 31. svibnja do 2. lipnja, a na tiskovnoj konferenciji održanoj danas u Lapidariju Gradskog muzeja, organizatori su najavili iznimno bogat program s brojnim novitetima.

“Ovo je manifestacija koju želimo razvijati i koju želimo dignuti na zavidnu razinu. Očekuje nas bogat vikend u kojemu će svatko moći pronaći nešto za sebe da bi se kroz tih nekoliko dana vratili 2 tisuće godina unazad i prikazali život iz tog vremena u našim krajevima. Nadam se ikako ćemo Rimske dane uzdignuti do te razine da ih po broju posjetitelja možemo nazvati malim Vinkovačkim jesenima“, istaknuo je Bosančić.

Rimski dani započinju već 24. svibnja s Rimskom noći vina. To je treća godina suradnje s Iločkim podrumima i ugostiteljima, a tu je i neizostavna suradnja sa školama, vrtićima, što kroz razne sadržaje tijekom glavna tri dana, što kroz radionice koje će biti održane u Muzeju. Više o popratnom programu rekla je direktorica turističke zajednice, Martina Matković, koja je zahvalila svima koji su prepoznali ovu manifestaciju i svoje aktivnosti usmjerile njoj te postali dio popratnog programa.

“Ove godine nam dolazi i grupa iz Bugarske koja će, osim rimskih vojnika, dovesti i barbare, pa će svi imati priliku vidjeti kako su vojnici izgledali u njihovoj interpretaciji. Oni će postaviti svoje tabore na obali Bosuta, a moći ćete vidjeti i njihov svakodnevni život. Bogat je i večernji program zahvaljujući našim scenaristima i redateljima i svima ostalima koji nam pomažu sa svime što nam je potrebno da poboljšamo večernji program koji svake godine prati temu“, rekla je Martina.

Ispred Gradskog muzeja Vinkovci, na konferenciji je sudjelovao kustos Boris Kratofil koji je pojasnio i što točno predstavlja geslo ovogodišnjih Rimskih dana:

“Tema ovogodišnjih Rimskih dana je Gracijan koji je bio otac dvojice rimskih careva, Valentinijan I. i Valensa, a geslo je “Jakih ruku, jačih slabina“. Gracijan se bavio prodajom užadi i jednom prilikom mu je pet rimskih vojnika pokušalo oteti tu užad, ali nisu uspjeli. Zato je onaj dio – “jakih ruku“. Dio gesla “jačih slabina“ odnosi se na kvalitetan genetski materijal koji je prenio svojim sinovima koji su vladali Rimskim Carstvom jer se malo ljudi moglo pohvaliti da su oba sina carevi Rimskog Carstva“. Dodao je i kako Gradski muzej Vinkovci pomaže u organizaciji radionica za djecu svih uzrasta, preko kviza znanja i brojnih radionica za srednjoškolce. Zanimljiva je i nagradna igra “Fiat lux“, a oformili su i vinkovačke gladijatorske trupe Važno je spomenuti i Valens Cup – natjecanje u mješovitim borilačkim vještinama i brazilskom jiu-jitsu.

Za mnoge građane svakako je najzanimljiviji dio s koncertima i popratnom manifestacijom Beeram domaće. Prema riječima Marije Gerovac, v.d. direktorice Novosti, kampanja na društvenim mrežama pokazala je veliku zainteresiranost, ne samo naših građana, nego i posjetitelja iz županije, Slavonije i šire.

“31. svibnja građane će rasplesati koncert Prljavog kazališta, a 1. lipnja Psihomodo pop. U kombinaciji s Rimskim danima garantiramo dobru zabavu, a nadamo se kako će nova lokacija biti premala za sve one koje očekujemo. Sve ljubitelje piva očekuje 2. po redu craft festival Beeram domaće u kojima će svoje proizvode predstaviti 15 pivara“, pojasnila je Gerovac.

Sve ovo izvrsna je pozivnica da posjetite ovogodišnje Rimske dane i saznate kako su u Rimsko doba živjele Cibalae.