Objavljeno u Vijesti, 14.11.2019.

Većina građana Vinkovaca odgovorna je u postupanju s otpadom

Danas je u Vinkovcima održana prva Javna edukacijska tribina o održivom gospodarenju otpadom, a koja je dio projekta “Eko edukacije” čiji je nositelj Grad Vinkovci.

Projekt se provodi od kolovoza prošle godine, u ukupnoj vrijednosti od 1.089.256 kuna, dok je iznos sufinanciranja od strane EU Kohezijskog fonda 809.001 kuna. Ostatak iznosa koji je potreban za provedbu svih projektnih aktivnosti osigurao je nositelj projekta odnosno Grad Vinkovci.

“Ovo su projekti od posebnog značaja, koji ne donose neke velike investicije, ali utječu na naše građane, na odgoj naše djece. Važno je učiti kako kvalitetno gospodariti otpadom, odlagati otpad, a sve u svrhu što urednijeg i čistijeg okoliša, kako bi naš grad bio što ugodnije mjesto za život”, istaknuo je uvodno gradonačelnik Ivan Bosančić, nakon čega su uslijedila izlaganja direktora tvrtke Eko menadžment Ivana Cvrlje i Ivana Bertica, voditelja Odjela za kvalitetu, sigurnost i zaštitu okoliša u Nevkošu. “Posebnost ovoga projekta očituje se u nastojanju da se osvijeste stanovnici grada Vinkovaca o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom, s posebnim naglaskom na sprečavanje nastajanja otpada, kućnog kompostiranja i upotrebe predmeta sa smanjenom količinom otpada koja se odlaže na gradsko odlagalište. Projektne aktivnosti temeljene su na izraženim medijskim kampanjama i edukacijama koje se provode u čak 11 osnovnih škola i 7 vrtića na području grada, te općina Nuštar i Jarmina”, objasnio je Cvrlje.

Važno je napomenuti kako će kroz projekt biti nadograđena i mobilna aplikacija City Hub putem koje će svi građani moći prijaviti sve komunalne probleme te pratiti kalendar odvoza otpada.

“Mogu reći da su građani u zadnje vrijeme sve više osvješteni kada je razvrstavanje i odlaganje otpada u pitanju. Određeni “nered” u gradu radi možda jedan posto neodgovornih pojedinaca, dok se svi ostali pridržavaju uputa i ekološki su osviješteni”, ističe Ivan Bertić koji je na današnjoj radionici govorio o načinu pružanja usluge, odnosno o tome što sve usluga o odvozu komunalnog otpada obuhvaća.