Objavljeno u Vijesti, 28.11.2019.

Uz likovne radionice djeca odrastaju u prostoru prepunom slika

Večeras je u ugodnoj atmosferi Galerije likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” otvorena druga izložba 24. Likovne radionice Dječjeg doma Sv. Ana. Izložba je to koja osim svog već vrlo poznatog karaktera likovne kolonije, zamišljena kao i likovno-pedagoški rad s djecom. Izložba radova također je bila postavljena prije nešto više od mjesec dana, točnije, 17. kolovoza u Supetru pored župne crkve sv. Petra.

U programu otvorenja sudjelovala su djeca vinkovačkog Doma, a izložbu je otvorio gradonačelnik grada Vinkovaca Ivan Bosančić. Njegov dolazak u ovoj prigodi znak je da vodstvo Grada, osim što pruža značajnu financijsku potporu za održavanje likovne radionice, shvaća kako održavanje likovnih radionica ima veliku važnost za razvoj emocionalne i socijalne kompetentnosti korisnika Doma.

“Taj kontinuitet koji imamo već 24 godine je nešto čime se ponosimo, a ono što sve te godine ističemo je niz radionica, interakcije djece i umjetnika u jednom prijateljskom ozračju i velik broj radova koje umjetnici velikodušno daruju Domu. Naša djeca odrastaju u prostorom prepunom slika, a bez razumijevanja Grada Vinkovaca mi ovo ne bismo mogli ostvariti i ovom prilikom se želimo zahvaliti svima koji su nam pomogli. Želim se zahvaliti i djelatnicima Doma bez čijeg entuzijazma ne bismo bili ovdje”, istaknula je ovom prilikom ravnateljica Dječjeg doma Sv. Ana Zrinka Mikić.

“Ovo nas čini boljima i posebnima. Drago mi je što ih uvijek mogu podržati. Imao sam sreću biti s njima u Supetru i vidjeti kako ovi radovi nastaju. Nije stvar samo u radovima, nego u tome koliko ti umjetnici imaju srca i strpljenja družiti se s djecom, uputiti ih prema svijetu umjetnosti i na taj način pokazati svoju veličinu. Zahvalio bi se svima koji sudjeluju u ovim radionicama. Imao sam čast biti u organizacijskom odboru i zbog toga mi je neizmjerno drago, ovo je jedna od ljepših stvari koje imam priliku raditi. Suradnja će se svakako nastaviti. Vinkovci imaju veliko srce, a kada vidimo radove ove djece vidimo da to stvarno vrijedi”, objašnjava gradonačelnik Ivan Bosančić.

I ovogodišnje dječje likovne radionice imale su i ekološki karakter, jer su korišteni reciklirani i prirodni, pronađeni lokalni materijali. Ovakav koncept uvelike jača značaj same radionice, jer se djeca susreću s mogućnošću kreativnosti koja neće narušiti svijet u kojem žive, nego ga oplemeniti i očuvati.

“U zadnjih nekoliko godina sam se koncept Likovne radionice još više okreće radu s djecom, pri čemu se stavlja jednaka važnost na oba segmenta djelovanja: i likovno-pedagoški rad s djecom i vlastitu umjetničku produkciju samih umjetnika. To ponešto mijenja i sam sastav sudionika, jer se pozivaju umjetnici koji su ujedno i likovni pedagozi. Većina je likovnih umjetnika, pogotovo onih mlađe i srednje generacije, u izravnom odgojno-pedagoškom procesu, pa je ovakav odabir logičan i primjeren. Kako ne postoji zadana tema ili motiv, koje umjetnici obrađuju u svom mediju, Likovna radionica umjetnicima daje slobodu osobnoga izričaja, a što ju čini širokom platformom za nastanak vrlo različitih djela. Isto je i s dječjim likovnim radionicama: umjetnici sami odabiru motiv i tehniku, koja je često bliska njihovom osobnom izričaju i na takav način djecu upoznaju s nečim novim. Od nedavno su prisutne i nove tehnike i noviji mediji, poput fotografije, land-arta, in-situ, eksperimentalne grafike, modnog i grafičkog dizajna, rukotvorina, čime želimo, uz poštovanje prema tradiciji, uvesti iskorak prema suvremenom umjetničkom izričaju”, ističe dr. art. Marko Šošić, voditelj Likovne radionice, te naglašava da radionice imaju jednaku vrijednost kao i sam umjetnički rad koji nastane na njoj.

Na ovogodišnjoj likovnoj radionici Dječjeg doma sv. Ana Vinkovci, koja se održala u Supetru, sudjelovali su akademski obrazovani umjetnici iz Vinkovaca, Osijeka i Mostara. To su: Željko Ašperger, Ana Čolaković, Vjekoslav Filipović, Tomislav Livaja, Iva Muškić, Dalibor Nikolić, Marko Šošić i Andrej Tomić. Iako su svojim su radom i ove godine obogatili postojeći fundus Dječjeg doma, proveli korisne i zanimljive radionice s djecom, čiji su radovi postavljeni na izložbi uz radove umjetnika, možda je najveća vrijednost ove radionice vrijeme i energija koje su posvetili djeci Doma.