Objavljeno u Vijesti, 29.04.2019.

Uskoro kreću radovi i na unutarnjem uređenju

Nekadašnja PIK-ova zgrada u središtu Vinkovaca polako postaje ono što je nekada bila, odnosno moderan i reprezentativan prostor, koji je u svakom pogledu ukras gradu. Nakon vanjskog uređenja objekta krenulo se i u obnovu okoliša ispred same zgrade, pa su Vinkovci tako nedavno dobili još jedan prostor parkovskog tipa u samom središtu grada. No, ono što građane ponajviše zanima zasigurno je podatak kada će taj objekt, koji je sada u vlasništvu Hrvatskih šuma, biti kompletno uređen i koje će sve institucije u njemu pronaći svoj smještaj. “Projekt unutarnjeg uređenja zgrade je u izradi. Riječ je o ukupnoj bruto površini od preko 5000 metara četvornih. To je ogromna površina na kojoj imamo prostora za niz sadržaja, od visokoškolskih ustanova, konferencijskih dvorana, uredskog prostora za Grad i Županiju, za državne ustanove i institucije do ugostiteljskog prostora. Ono, međutim što ne želimo, to je da se dogode neki propusti jer je riječ o velikim ulaganjima. Zato ne žurimo, idemo postupno i sistematski radimo projekt unutarnjeg uređenja za koji je angažirana tvrtka Opereta iz Zagreba. Do kraja svibnja projektna dokumentacija će biti gotova i nakon toga idemo u natječaj za unutarnje uređenje. Znači radovi sigurno počinju do kraja ove godine”, pojasnio nam je, prilikom današnjeg otvorenja novoga parka vrijednog oko milijun i pol kuna, voditelj Uprave šuma Podružnice Vinkovci Damir Dekanić.

Ovu zgradu, poznato je, 1976. godine projektirao je arhitekt Duško Rakić iz Zagreba. Zgrada koja je bila ponos i jedno od prepoznatljivih obilježja grada Vinkovaca u Domovinskom ratu uništena je stotinama topničkih i minobacačkih projektila te je tako devastirana stajala godinama sve dok je od Grada 2007. godine nisu kupile Hrvatske šume i krenule u njezinu obnovu.

“Svaki javni prostor kada se uredi, pogotovo kada za to imamo pomoć Hrvatskih šuma i kada će to uređenje na bolje promijeniti vizuru ovog dijela grada, onda moramo biti zadovoljni. Zahvalio bih Hrvatskim šumama što su pronašle snage i sredstava da zajedno s nama krenu u ovakve projekte uređenja grada. Hrvatske šume u ovom dijelu Hrvatske ostvaruju značajne prihode i lijepo je kada se nešto od toga i vrati građanima, pogotovo u obliku jednog ovakvog prekrasnog javnog prostora”, rekao je ovom prigodom gradonačelnik Ivan Bosančić.

I danas je naglasio da su pregovori oko toga koje bi institucije i ustanove trebale pronaći svoje prostore u ovoj zgradi još uvijek u tijeku, kao i da su njegova razmišljanja usmjerena prema mladima, odnosno učenicima i studentima. Iz svega se dakle može zaključiti da bi se u ovom reprezentativnom objektu u središtu grada mogle smjestiti razne obrazovne ustanove.

Vinkovce je danas posjetio i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, koji je također potvrdio da uskoro kreće završna faza uređenja ove zgrade. Realno je, kaže, očekivati da radovi budu zgotovljeni kroz dvije-tri godine.