Objavljeno u Vijesti, 25.10.2019.

Uručena priznanja dobrovoljnim darovatelijma krvi

U povodu Dana dragovoljnih darivatelja krvi, koji se u cijeloj Republici Hrvatskoj obilježava 25. listopada, u spomen na prvu akciju darivanja krvi koju je Hrvatski Crveni križ organizirao u sisačkoj Željezari 25. listopada 1953. godine, već tradicionalno, Hrvatski Crveni križ dodjeljuje priznanja višestrukim darivateljima krvi.

Na svečanosti koja je danas održana u velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru župan Božo Galić i predsjednik Društva Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije Mato Karalić uručili su priznanja višestrukim darivateljima krvi, koji su ove godine postali jubilarci: za 35 puta darivanu krv (žene) i za 50, 75 i 100 puta darivanu krv (muškarci).

Svečanosti su uz primatelje priznanja nazočili predstavnici gradskih društava Crvenog križa Ilok, Vinkovci, Vukovar i Županja, kao i Društva Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije.

U svom obraćanju nazočnima župan Božo Galić je istaknuo važnost dobrovoljnog darivanja krvi, zahvalio svim darivateljima na njihovoj plemenitosti i iznimnoj požrtvovnosti u spašavanju ljudskih života, te im na ovaj način pokazao kako cijeni njihovu humanost.

Ivan Zetović iz Bogdanovaca, časnik HV-a i invalid Domovinskog rata, krv je dao čak 103 puta. “Prvi put sam darovao krv davne 1973. godine i od toga dana aktivno sudjelujem u dobrovoljnom darivanju krvi, barem tri puta godišnje i nastavit ću to činiti i dalje sve dok me zdravlje bude služilo.”, kaže Zetović koji izdvaja slučaj u Zagrebu kada je svojom krvlju u KBC-u Rebro spasio život djevojčice koja je tada imala prometnu nesreću.