Objavljeno u Vijesti, 23.01.2019.

Uručena naknada od ukupno 136 tisuća kuna roditeljima novorođenih beba

Danas je roditeljima 68 novorođenih beba uručeno 136,000 kn novčane naknade u Velikoj gradskoj vijećnici na prijemu za još jednu skupinu roditelja koji su nakon rođenja djeteta podnijeli zahtjev za isplatu novčane naknade sukladno Socijalnom programu Grada Vinkovaca po kojemu se za svako novorođeno dijete ostvaruje pravo na naknadu u iznosu od 2.000 kuna.

Novčanu pomoć grada, uz prikladnu ružu roditeljima je uručio zamjenik gradonačelnika Gabrijel Šokičić.

“Danas ćemo čestitati roditeljima 68 beba, a što se tiče prošle godine imali smo 4 podjele novčanih naknada, za nešto malo manje od 300 beba. Ovih 68 beba je rođeno u zadnjoj četvrtini prošle godine. U usporedbi s prošlim godinama nema nekog pomaka, uvijek imamo oko 300 beba godišnje. Sredinom prošle godine smo povećali iznos naknade, s 1,000 kuna, na trenutnih 2,000. Tako da smo prošle godine za ovih nešto manje od 300 beba izdvojili 46,000 kn. Jedan dio je išao po 1,000, jedan po 2,000 kuna. Ove godine smo predvidjeli 700,000 kn za otprilike 350 beba. Ako bude više, nadamo se da hoće, mi ćemo to kroz rebalans proračuna povećati. Rebalansom smo udvostručili naknade, obnavljamo vrtiće, radimo na tome da dignemo kvalitetu i života i usluga koje Grad daje. Radimo obnovu 3 dječja vrtića, sljedeće godine još tri. Izdvajamo preko 14 milijuna za vrtiće. Tako da će kvaliteta usluge samih odgajatelja, do kvalitete rada u vrtiću će biti puno bolja”, izjavio je zamjenik gradonačelnika Gabrijel Šokičić.

“Ova naknada u prvim danima djetetova života će mi značiti će jako puno. Pelene i ostale dječje potrepštine su jako skupe, pogotovo za male bebe jer ih često treba previjati. Novce ćemo potrošiti na pelene, kreme, vlažne maramice… Na svu sreću mi dojimo, pa nam ne treba dohrana, no za nekog tko ne doji, taj novac će također dobro doći. Znači nam puno što grad daje sredstva, ali moglo bi se izdvojiti i više u buducnosti, nadam se da će grad raditi i dalje na tome, ali svakako smo zahvalni”, izjavila je novopečena majka Irena Gradečak.