Objavljeno u Vijesti, 19.11.2018.

Udruga Braniteljica Domovinskog rata VSŽ putuje u London

Nakon što je 2017. godine udruga Braniteljica Domovinskog rata Vukovarsko srijemske županije potpisala Povelju prijateljstva s Kulturno športskom braniteljskom udrugom, krenula je jedna lijepa suradnja i priča koja se proširila na drugi kraj Europe. Naime, 28. studenog u hrvatskom veleposlanstvu u Londonu, bit će održano otvorenje izložbe slavonskog zlatoveza koje su izradile vrijedne ruke članica spomenute udruge, a izložba će obuhvatiti i brojne fotografije slavonskih braniteljica u Domovinskom ratu. Do suradnje je došlo zahvaljujući Ministarstvu branitelja koje je poslalo akademskog slikara Duška Šibla da se uvjeri u vrijednost i ljepotu slavonskog zlatoveza. Pregledao je radove i bio zapanjen onime što je vidio, stoga je u Londonu o tome uputio našeg veleposlanika koji se pobrinuo za organizaciju izložbe.

Povodom toga, hrvatske braniteljice ugostio je i gradonačelnik Ivan Bosančić koji je istaknuo kako vjeruje u njihov uspjeh te da se nada kako će izložba imati velikog odjeka: “Ova udruga pokazala je kako braniteljice, osim što su dale svoj veliki obol u Domovinskom ratu, imaju i vrijedne ruke i na najljepši način svijetu predstavljaju naš grad i županiju, ali i tradicijsku kulturu. Drago mi je što vaš rad, ne samo da doprinosi našem gradu, nego i vašem smirenju i normalnijem i ugodnijem životu”, rekao je gradonačelnik.

Udruga djeluje od 2010. godine i ova izložba je odličan rezultat dugogodišnjeg vrijednog rada žena koje se druže, rade i vesele. Radionica “Ženske ruke” samo je jedan u nizu projekata koje rade, a tako se zovu i sve njihove izložbe jer su to stvarno zlatne ruke ovih žena. Ljiljana Poje, predsjednica udruge Braniteljica Domovinskog rata Vukovarsko srijemske županije, napomenula je kako se izradom slavonskog zlatoveza zabavljaju i ozdravljaju jedna drugu. “Ovo su radovi žena koje su sebe pronašle u izradi zlatoveza. Za vrijeme rata mi smo bile jedno i sve što smo prije radile smo zaboravile i postale ratnice. Danas svoje ranjene duše pokušavamo izliječiti na jedan lijep način – slavonskim zlatovezom. To je nešto što nas umiruje, što nas liječi”, istaknula je Ljiljana.

Udruga trenutno broji oko 40 aktivnih članica te nekoliko muških pridruženih članova, također branitelja, koji im pomažu u težim poslovima kao što su renoviranje starog namještaja ili betonaža.