Objavljeno u Vijesti, 11.07.2019.

U zadnje dvije godine gotovo 900 novozaposlenih

Od kada su uvedeni poticaji za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, oni iz godine u godinu izazivaju sve više interesa i korisnika, posebice posljednje dvije godine. Vinkovci tako na tablicama HZZ-a stoje jako dobro, na nekima su u samom vrhu i rast isplaćenih poticaja veći je od 100 posto.

Putem Upravnog odjela za gospodarstvo i poduzetničko-potpornih institucija u Vinkovcima – Tehnološkog parka i Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA, Grad Vinkovci pruža potporu mladim poduzetnicima pri razvoju njihove poduzetničke ideje, procesu inkubacije, ali i svakodnevno svim poduzetnicima. HZZ je tako u periodu od travnja 2018. do travnja 2019. putem mjere za Potpora za samozapošljavanje isplatio mladim poduzetnicima na području Grada gotovo 2 milijuna kuna što je povećanje od 116% u odnosu na period do travnja 2018. Grad je putem 59 potpora za otvaranje obrta i trgovačkih društava u posljednje dvije godine podržao pokretanje vlastitog obrta ili trgovačkog društva te je u ovoj godini u gradskom proračunu osigurano milijun kuna za potpore poduzetnicima.

“U ovoj godini odobren je znatan broj samozapošljavanja za različite djelatnosti, ali najzastupljenija je djelatnost graditeljstva, većinom u strukovnim zanimanjima, uslužne djelatnosti i IT sektor“, rekao je Dražen Jerković, predstojnik Područnog ureda u Vinkovcima.

U našem gradu je od 2016. do 2018. godine zabilježen rast isplaćenih iznosa s 961 tisuću na 2,3 pa na 5,2 milijuna kuna i pritom je novouključenih rastao s 40 na 65 i na 96 u prošloj godini. Prema broju novouključenih korisnika kojim su poticaji isplaćeni u prva četiri mjeseca ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, broj novouključenih je povećan s 21 na 38.

Brojkama je zadovoljan i gradonačelnik Ivan Bosančić koji je pohvalio mlade poduzetnike koji aktivno povlače sredstva iz gradskog, državnog proračuna i EU fondova.

“Razvoj poduzetništva važan je za nastavak razvoja grada i upravo zato, pored mjera koje potencijalnim poduzetnicima nudi HZZ, Grad Vinkovci će putem mjera subvencioniranja poduzetnika u 2019. godini dodatno stimulirati mala i mikro poduzeća“, napomenuo je Bosančić.

Glavna je to tema bila i današnjeg sastanka s gradonačelnikom, na kojemu je Ante Lončar, ravnatelj HZZ-a, istaknuo kako naša županija ima izvrsne rezultate u provedbi mjera aktivne politike.

“Osim projekta Zaželi koji je polučio izvrsne rezultate u Vukovarsko-srijemskoj županiji, od 1. siječnja do 30. lipnja u mjere aktivne politike uključeno je 1200 osoba, uz izdvajanje sredstava od 28 milijuna kuna. Veliki interes iskazuje se za mjeru samozapošljavanje, od klasičnih obrta i poslovnih subjekata do inovativnih ideja, a oko 50 posto korisnika mjera aktivne politike, osobito samozapošljavanje, su mlade osobe do 30 godina“, pojasnio je Lončar.