Objavljeno u Vijesti, 01.03.2019.

Odana počast poginulim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga 1. Samostalne bojne “Marijan Baotić”

Udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga 1. Samostalne bojne “Marijan Baotić” Vinkovci po drugi put je obilježila obljetnicu stradavanja trojice poginulih pripadnika 1. ožujka 1992. u Ulici J. Dalmatinca u Omladinskom domu gdje je u Domovinskom ratu bio Stožer HOS-a do eksplozije u kojoj je zgrada uništena. Darko Rušanac, Vlado Knežević i Ivica Bošnjak pri tom su smrtno stradali dok je 11 pripadnika HOS-a ozlijeđeno. Počast poginulim bojovnicima odali su suborci, članovi obitelji te predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskoga rata. Prigodnim riječima obratili su se predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja Domagoj Sivrić, izaslanik predsjednice RH Ante Deur i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić. Molitvu je predvodio mons. Tadija Pranjić, župnik župe Sv. Euzebija i Poliona.

“Žrtva ljudi koji su ovdje poginuli obvezuje nas prije svega da je ne zaboravimo i da nam bude nadahnuće u vremenu u kojem živimo da ta žrtva dobije svoj pravi smisao i da ne bude uzaludna. Sjećanje na njih i život dostojan njihove žrtve najmanje je što možemo učiniti za ljude koji su dali svoj život za domovinu”, istaknuo je Domagoj Sivrić.

“Dužni smo onima koji su položili svoj život odati poštovanje i spominjati ih se i tako čuvati temelje naše domovine, a isto tako odati dužno poštovanje svim braniteljima koji su prošli kroz HOS, koji su doprinijeli da naši Vinkovci, naša županija, naša Hrvatska budu slobodni. Moramo učiti djecu o tome, moramo govoriti svim budućim generacijama o tome jer na tome se zasniva naša domovina”, istaknuo je Ivan Bosančić.

U spomen na stradavanje suboraca 1. ožujka proglašen je i Danom postrojbe. Službene verzije toga događaja još uvijek nema, a HOS-ovci drže da je riječ o podmetnutoj eksploziji. U ono vrijeme pričalo se kako je riječ o pokušaju atentata na tadašnjeg predsjednika HSP-a Dobroslava Paragu. “O tom se događaju jako puno zna, ali još nije do kraja istražen. Mi smo došli do nekih saznanja, ali ništa u vezi toga nije pokrenuto”, istaknuo je ratni zapovjednik 1. Samostalne bojne “Marijan Baotić” Ivica Zupković.