Objavljeno u Vijesti, 23.04.2019.

U vinkovačkoj knjižnici održana osma po redu Noć knjige

Noć knjige je manifestacija koja na jedan dan govori o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj je kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu.

Upravo tako je večeras bilo i u našoj Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci koja je povodom 8. obilježavanja ove manifestacije priredila bogat program. Događanja su započela već u 17,30 kada su u knjižnicu pohrlili mališani koji su htjeli biti dio radionice “Bajkama u san“ u kojoj se čitalo i razgovaralo o najdražim bajkama. Nažalost, promocija knjige Julijane Adamović “Divlje guske“ otkazana je zbog bolesti autorice, no naši građani nisu ostali uskraćeni. Umjesto toga, u 19 sati je organizirana virtualna šetnja Vukovarsko-srijemskom županijom s VR naočalama. Nešto kasnije, u 20 sati, održano je vrlo zanimljivo putopisno predavanje Antona Papića pod nazivom “Kazahstan – na putu svile“, a u 21 sat organiziran je književni kviz s omiljenim likovima i junacima iz svijeta knjige i stripa.

Dio programa bio je smješten i u Bibliobus koji je svoja vrata otvorio od 17,30 do 22 sata. Tu je održana izložba dječjih radova, prezentacija STEM tehnologije i programiranje za djecu.

Našlo se tu za svakoga po nešto, a vjerujemo kako su svi posjetitelji i ove godine iz knjižnice izašli puni doživljaja. Zadovoljna je i ravnateljica Vedrana Lugić koja je istaknula kako je ovo još jedan način da promičemo knjigu, čitanje i ljubav prema knjizi.

“Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci trudi se da svake godine program bude što bogatiji. Osluškujemo potrebe naših korisnika i time se vodimo kako bi napravili program za Noć knjige u kojima će svi uzrasti moći pronaći nešto za sebe. Noć knjige uvijek počinje s najmlađima, a vrata naše knjižnice otvorena su do 22 sata. Moram reći i kako je naša knjižnica svaki dan izvrsno posjećena, a pogotovo u ove dane kada nešto organiziramo, tako da nas ni ovogodišnja Noć knjige u tom smislu neće razočarati“, rekla je Lugić.

Građanima se u proslavi ove manifestacije pridružio i gradonačelnik Ivan Bosančić koji je izjavio sljedeće:

“Noć knjige je lijepa prilika da promoviramo knjigu i čitanje. Posebno mi je drago što sve skupa kreće s najmlađima, jer je važno njima usaditi ljubav prema knjizi koju će imati cijeli život. Danas se teško boriti se sa svim tim tehnologijama, međutim još uvijek ništa ne može zamijeniti knjigu i njezin miris kada se uzme u ruke. Ona je važna za djecu i roditelje i to svakako treba popularizirati. Treba čitanje što više vraćati u naše obitelji i više provoditi vrijeme uz knjigu, a možda malo manje uz tablete i mobitele“.