Objavljeno u Vijesti, 19.10.2019.

U šumi kraj Vinkovaca održana pokazna vježba “Sopot 2019”

U šumi Sopot kraj Vinkovaca danas je održana terenska pokazna vježba Potraga, pronalazak i spašavanje ozlijeđene osobe izvan urbanog područja “Sopot 2019”. U organizaciji i provedbi vježbe sudjelovali su Grad Vinkovci, Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Vinkovci, Javna vatrogasna postrojba Vinkovci, Lovačka udruga “Sloga” Vinkovci, Služba civilne zaštite Vukovar i Policijska postaja Vinkovci s Ispostavom Markušica.

Svi oni bili su angažirani kako bi se pronašla muška osoba koja je nazvala ŽC 112 Vukovar tražeći pomoć jer se izgubila na području šume “Sopot”, ne zna u kojem dijelu šume se nalazi te je i teže ozlijeđena (otvoreni prijelom lijeve potkoljenice). To je bila i jedina informacija koja je stigla budući da se baterija mobilnog telefona ispraznila, a nakon poziva uslijedila je koordinirana akcija koja je u vrlo kratkom vremenu rezultirala pronalaskom ranjenoga muškarca kojemu je pružena prva pomoć te je medicinski zbrinut.

“Riječ je o zajedničkoj vježbi svih dionika snaga Civilne zaštite Grada Vinkovaca i mogu reći da sam zadovoljan svime što su pokazali. Mogla se vidjeti koordiniranost u akciji spašavanja nestale osobe. Vrlo su dobro surađivali što je rezultiralo i vrlo brzim pronalaskom osobe koja s izgubila. u šumi i s kojom je nakon javljanja ŽC 112 izgubljen kontakt. Osoba koja je bila ozlijeđena na kraju je i zbrinuta. Vježba je organizirana kako bi se ove združene snage između sebe što bolje iskoordinirale kako bi u nekoj stvarnoj situaciji bili što bolji i učinkovitiji”, istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Vinkovaca Gabrijel Šokičić.

“Kao lovačko društvo koje sudjeluje u civilnoj zaštiti grada i građana rado smo se odazvali na ovu vježbu i mogu reći kako sam zadovoljan odrađenim i viđenim. Koordinacija između naše dvije grupe koje su sudjelovale u potrazi bila je odlična. Šuma je jako težak i izazovan teren koji treba poznavati i treba poštivati upute od koordinatora iz HGSS-a. Mi lovci šumu poznajemo vrlo dobro i svima koji se, ne daj Bože, zateknu u ovakvoj ili sličnoj kritičnoj situaciji, možemo poručiti da sačuvaju svoj mir i sačekaju službe, koje će ih, uz našu pomoć, zasigurno pronaći”, istaknuo je Zvonko Šitum, predsjednik Lovačkog društva “Sloga” Vinkovci.

“Cilj je ove vježbe održavanje rutine djelovanja prilikom potražnih akcija koje nisu rijetke. Dobro je i da se ljudi upoznaju međusobno kako bi bolje komunicirali i kako bi koordinacija bila što učinkovitija, a onda i rezultati što bolji”, istaknuo je tajnik HGSS-a Stanice Vinkovci Goran Vučko.