Objavljeno u Vijesti, 25.08.2020.

Svi moraju dati sve od sebe kako bi učenici bili što sigurniji u svojim školama

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs jučer je, nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite s predstavnicima lokalnih stožera, na kojem su predstavljene mjere i preporuke za škole i vrtiće, potvrdio da će škola u svim županijama početi 7. rujna. Predstavljene su i same mjere kojih će se morati pridržavati nastavnici i učenici. Iz HZJZ-a su tako objasnili da djeca nisu superširitelji ove bolesti, te da su upute upisane na način da svaka škola i vrtić treba učiniti i ispuniti sve mjere koje može, ovisno o svojim uvjetima. Ukratko, vrijede sve dosadašnje mjere za cijelu populaciji, odnosno razmak, smanjenje kontakata među grupama, pojačana higijena prostora, kao i osobna. Pored toga potrebno je organizirati predmetnu nastavu tako da učenici dolaze u kontakt sa što manjim brojem nastavnika, rad u dvije smjene, da nastava ne počinje u isto vrijeme, osiguranje zamjenskog prostora bilo unutar ili izvan škole ukoliko je to moguće.

Tim povodom ravnatelje vinkovačkih osnovnih škola danas je u Maloj gradskoj vijećnici okupio gradonačelnik Ivan Bosančić. Tema sastanka bio je skorašnji početak nove školske godine i neuobičajena situacija u kojoj će se naći učenici i nastavnici kad se sretnu u svojim školama.

“Kroz ovaj period dobro smo se pripremili te nastavljamo sa svim onim programima koje smo i do sada provodili, od podjele vaučera za školski pribor u iznosu od 500 kuna, pomoći učenicima prvih razreda osnovnih i srednjih škola s 1.000 kuna, pa sve do vrijednih projekata uređenja samih škola koji su i dalje u tijeku. Danas smo se pak sastali kako bi zamolili sve naše ravnatelje, nastavnike i profesore da se u narednom periodu dodatno angažiraju kako bi prije svega zaštitili djecu, ali i njihove roditelje i sve one koji se u ovoj situaciji mogu naći u neprilici. Moramo učiniti sve kako bi djeca narednu školsku godinu, ako je to moguće, završili u koliko toliko normalnim okolnostima. Svjesni smo naime da je u prošloj godini dosta toga izgubljeno što se kvalitete samog obrazovanja tiče, tako da ćemo morati učiniti dodatne napore i dati sve što je potrebno od strane Grada prema našim osnovnim školama kako bi nastava tekla neometano, naravno uz sve propisane mjere i zaštitu učenika”, rekao je ovom prilikom gradonačelnik. Ravnateljica Osnovne škole Bartola Kašića Adrijana Cvrković Lasić naglasila je da će svi dati sve od sebe i da će se truditi da učenici imaju najbolje moguće uvjete kada škole otvore svoja vrata.

“Imamo iskustva iz ona zadnja dva mjeseca u prošloj školskoj godini kada su samo niži razredi pohađali nastavu i u duhu toga pripremamo se i za početak nove školske godine. Moram reći da se mi ravnatelji sastajemo barem jednom mjesečno, razmjenjujemo iskustva i pomažemo u svim segmentima gdje je pomoć potrebna. Tako ćemo pronaći rješenja i za ovo stanje”, poručila je.

Na pitanje koliko će se sami učenici moći pridržavati svih propisanih mjera objasnila je da su djeca, baš kao i odrasli, socijalan bića i da često ne namjerno ulaze u određene situacije koje možda nisu preporučene. “Uz nadzor roditelja, nastavnika i svih zaposlenika škole te uz sve propisane mjere, od redovne dezinfekcije, prozračivanja, pojačane osobne higijene i drugog, nadam se da ćemo uspjeti odraditi i ovu školsku godinu bez većih problema”, zaključila je Adrijana Cvrković Lasić.

Podsjetimo, u dogovoru između predstavnika Ministarstva obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odlučeno je da učenici od prvog do četvrtog razreda pohađaju školu u balončiću, odnosno ulaze integralno u razred gdje su cijelo vrijeme. Ne izlaze pod odmorom van, kontrolirano odlaze u sanitarne čvorove, a formira se izdvojena kohorta koja u najvećoj mogućoj mjeri omogućava da nema miješanja. Sva djeca su u razredu bez maski i njihova učiteljica je bez maski. Isti je princip i za učenike od 5. do 8. razreda. Veće razrede će se dijeliti na pola kako bi se osigurala potrebna fizička distanca. Ona se može osigurati podjelom razreda na turnuse, bilo na tjednoj razini ili po modelu 3 plus 2 dana. Osnovni postulat je da nema miješanja različitih grupa učenika.

Maske su obavezne za učenike od 5. do 8. razreda te u srednjoj školi samo ako se ne uspije osigurati razmak od 1,5 metra. Sva djeca u školskim hodnicima i na putu do škola, u transportu, moraju nositi maske. Također su obvezne za sve djelatnike, kod roditelja koji dolaze u školu, za nastavnike koji nastavu drže kod kuće učenika, te za pomoćnike u nastavi i njegovatelje.

Ostavljena je mogućnost da lokalno bude različito, ovisno o sredinama i situaciji u kojoj se nalaze, a maske bi trebale osigurati upravo jedinice lokalne samouprave, odnosno osnivači škola. “Kao ministarstvo ćemo pomoći oko nabavke maski, no smatram da su djetetu potrebne četiri maske. Po dvije za jedan dan koje se onda operu pa se koriste druge dvije. Jedna maska stoji oko osam kuna tako da smatram kako to nije prevelik problem”, objasnio je ministar Fuchs. Nadalje, izgledno je da se neće mjeriti temperatura na ulazu u škole jer se pokazalo nepraktično u drugim zemljama, ali se apelira na roditelje da izmjere djeci temperaturu prije odlaska u školu, odnosno da to stariji učenici naprave sami. Kada se utvrdi da netko ima simptome zaraze, važno je da ako se dogodi kod kuće ne dolazi u školu, ako se dogodi u školu da se izdvoji i pozove roditelje da dođu po njega.