Objavljeno u Vijesti, 20.09.2019.

Svečano otvorene 54. Vinkovačke jeseni

Petak je najvažniji dan svakih Vinkovačkih jeseni, pa tako i ovogodišnjih, 54. po redu. U 20 sati na velikoj pozornici u pješačkoj zoni tako je počeo program svečanosti otvaranja u kojemu sudjeluju niz profesionalnih i amaterskih glumaca te folkloraša i tamburaških sastava.

Pred Vinkovčanima i brojnim gostima počele su središnje priredbe 54. Vinkovačkih jeseni. Kroz tri dana slijedi raskošan glavni tradicijski program koji svoj vrhunac ima u veličanstvenom nedjeljnom svečanom Mimohodu 54. Vinkovačkih jeseni i Reviji konjanika i konjskih zaprega. Danas je u centru grada održano svečano otvorenje Vinkovačkih jeseni uz prijenos na prvom programu Hrvatske televizije. Večerašnjoj svečanosti u Vinkovcima, među brojnim gostima, nazočio je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

“Drage Vinkovčani i Vinkovčanke, meni je zadovoljstvo još jednom biti s vama povodom Vinkovačkih jeseni, ove prekrasne manifestacije na kojoj svi zajedno, zahvaljujući vašem trudu i vašoj predanosti, možemo uživati u hrvatskoj tradicijskoj kulturi, našim običajima, našem folkloru, našem identitetu. Identitetu na istoku Hrvatske gdje Slavonija, Baranja i Srijem znače simboliku privrženosti domovini, ljepoti onoga što nas povezuje i zaista jednom ogromnom sadržaju i bogatstvu hrvatske kulture. Drago mi je da smo kao Vlada još jednom podržali Vinkovačke jeseni, to ćemo činiti i u budućnosti, a gradonačelniče Vama čestitam da su ove tri drage riječi ujedno i ono što sadrži nas projekt Slavonija, Baranja i Srijem koji protekle tri godine pridonosi razvoju istoka Hrvatske. Proglašavam 54. Vinkovačke jeseni otvorenima”, rekao je Andrej Plenković.

Gradonačelnik Ivan Bosančić svima je zaželio dobrodošlicu na 54. Vinkovačke jeseni koje iz godine u godinu u mjesecu rujnu grad Vinkovce ističu kao centar tradicijske kulture i tako već 54 godine.

“Tri nam drage riječi – Slavonija, Srijem i Baranja kao ovogodišnja tema najbolje ocrtava poruku koju želimo odaslati, a to je poruka zajedništva hrvatskog naroda. Vinkovački Trg bana Šokčevića u nedjelju će pokazati sva bogatstva hrvatske tradicijske kulture od Dubrovnika do Iloka, pa sve do dijaspore. Dragi gosti i svi vi koji dišete hrvatski davno nam je upućena jedna rečenica – ne dozvolite da netko od više od vas voli Hrvatsku. Cijenjeni gosti, poštovani Vinkovčani i Vinkovčanke i svi vi koji nas pratite preko malih ekrana, sve vas srdačno pozdravljam uz želje da uživate u svoj raskoši i ljepoti hrvatskog folklor”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

“Išla sam putem osnutka, razvoja i označavanja Vinkovačkih jeseni i njihova značaja za ovaj kraj, a u konačnici tema svečanosti otvorenja je “Tri nam drage riječi” pri čemu mislim na Slavoniju, Srijem i Baranju”, istaknula je scenaristica priredbe Ana Cvenić najavljujući ovogodišnju svečanost.

Nakon svečanosti otvaranja Vinkovačkih jeseni na pozornici u središtu grada u tijeku je Etno revija u organizaciji Kulturnog centra “Gatalinka” Vinkovci, a u šatoru Vinkovačkih jeseni u 22,30 sati počet će koncert Tamburaša za dušu. U šumi na Kunjevcima večeras će biti održani i nadaleko poznati Šokački divani, a svi Vinkovčani i njihovi gosti i danas mogu uživati u ponudi Slavonskoga sokaka i Vinskoga grada.