Objavljeno u Vijesti, 14.07.2019.

Svečano blagoslovljen obnovljeni spomenik Svetog Trojstva u središtu Vinkovaca

U središnjem gradskom parku u Vinkovcima danas je svečano blagoslovljen obnovljeni spomenik Presvetog Trojstva. Spomenik je blagoslovio prečasni Tadija Pranjić, župnik župe Sv. Euzebija i Poliona, koji je prije toga u župnoj crkvi služio misu u povodu Dana grada, kojoj su nazočili i gradonačelnik Ivan Bosančić sa zamjenicima Katom Krešić i Gabrijelom Šokičićem, predsjednik Gradskog vijeća Mladen Karlić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te zaposlenici Gradske uprave i gradski vijećnici, a posebno svečanom ugođaju pridonijeli su članovi “Vinkovačkih šokačkih rodova” odjeveni u narodne nošnje kao i domaći mješoviti crkveni pjevački zbor “Sv. Cecilija”.

“Ovo je jedan od povijesnih događaja za grad Vinkovce i našu župu. Ovo je sada, po mom uvjerenju, najljepši spomenik u jednome gradu podignut u čast Presvetog Trojstva, ljepši i od onoga u Požegi i od onoga u osječkoj Tvrđi. Generacije prije nas ostavile su trag svoga postojanja i to je sada došlo do izražaja kroz ovu restauraciju po svim standardima kako se rade spomenici kulture i kao takav ostaje za buduće generacije. Bio sam svjedok teških stradanja središta grada u Domovinskom ratu, kada su raketirali sve što je bilo ovdje, a bili su sve spomenici kulture na kojima su bile izvješene zastave UNESCO-a koje velikosrpski agresor nije poštivao. Evo, sad je i ovaj spomenik obnovljen, vraćen je prvobitnom izgledu i zaista je prekrasan”, istaknuo je prečasni Tadija Pranjić.

“Ovaj spomenik je uvijek bio i ostat će središnje mjesto grada Vinkovaca. On ima svoju simboliku i tu je, ako tako možemo reći, ne samo kao spomenik u jednom gradu, nego kao spomenik svima onima koji su doprinosili razvoju Vinkovaca. Zato je prekrasno vidjeti ga ovako obnovljenoga, vidjeti ga okupanoga suncem, a posebno me raduje što se sve ovo događa ususret Danu grada, blagdanu sv. Ilije, našega zaštitnika. Dobro je da smo danas zazvali njegov blagoslov na sve nas i da smo blagoslovili ovaj spomenik i tako krenuli u proslavu našega dana jer samo tako ćemo i napredovati u budućem vremenu i nositi se sa svim onim što nas čeka kroz godinu dana”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Radovi na obnovi kipa sv. Trojstva provedeni su na temelju Elaborata o konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima i u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Vukovaru. Obnovu spomenika sufinanciralo je Ministarstvo kulture s 250.000 kuna, a ostatak troškova financirao je Grad Vinkovci.

U prigodi Dana grada, nakon opsežnog cjelovitog uređenja, punim sjajem u novom ruhu zablistat će i cijeli središnji vinkovački park.