Objavljeno u Vijesti, 01.03.2019.

Suradnja Vinkovaca i Crvenog križa

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić primio je danas u svom uredu predsjednika Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci Dražena Švagelja i ravnatelja Branka Tomića. Na radnom sastanku je ocijenjeno da je suradnja Grada Vinkovaca i Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci na iznimno visokoj razini. Grad Vinkovci se oduvijek mogao s punim povjerenjem oslanjati na Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci, kako u Domovinskom ratu, mirnoj reintegraciji, u mirnodopskom razdoblju, ublažavanju posljedica gospodarske krize i recesije, tako i na ublažavanju posljedica kriznih situacija iz prethodnog razdoblja, katastrofalne poplave 2014. i migrantske krize 2015./2016. Jednako tako, Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci je oduvijek imalo snažnu podršku Grada Vinkovaca.

Kao kruna obljetničkih aktivnosti Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci bili su uz podršku Grada Vinkovaca uzorno organizirano Državno natjecanje Mladih Hrvatskog Crvenog križa, održano od 10. do 13.05.2018. u Vinkovcima, snimanje filma “Mi vidimo ljude” u Vinkovcima u suradnji Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskog Crvenog križa, emitiranog na HTV 31.10.2018., te svečana podjela jubilarnih priznanja dragovoljnim darovateljima krvi, počasnim i potpornim članovima, volonterima, partnerskim institucijama, ustanovama, udrugama, poduzećima i medijima u povodu ovih značajnih obljetnica, održana 25.10.2018.

Kako gradonačelnik Bosančić zbog ranije preuzetih poslovnih obveza nije bio u mogućnosti biti nazočan toj svečanosti, ovom prigodom mu je doc.dr.sc. Dražen Švagelj uručio Jubilarnu zahvalnicu Hrvatskog Crvenog križa za izvanredan doprinos i nesebično pruženu pomoć u ostvarivanju humanitarnih ciljeva Hrvatskog Crvenog križa.

Na sastanku je naviše bilo riječi o predstojećim zajedničkim projektima na korist cjelokupnoj zajednici. Pred nama je ciklus natjecanja Mladih Hrvatskog Crvenog križa, a vinkovačko će ponovo biti najmasovnije u Hrvatskoj na toj razini. Na taj način se podiže razina znanja iz prve pomoći i širi baza budućih volontera i članova interventnih timova.

Tu su i edukacije i opremanje članova specijalističkih timova i vježbe sustava civilne zaštite čija je temeljna operativna snaga Crveni križ. Kroz humanitarnu pomoć našim socijalno ugroženim sugrađanima u hrani i higijenskim artiklima iz EU-projekta FEAD tijekom ove godine bit će značajno ublažene posljedice teške gospodarske situacije.

U okviru međunarodne suradnje, Vinkovci s njemačkim gradom Kenzingenom imaju potpisanu Povelju o partnerstvu, što ih čini jednim od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji imaju službeno potpisan dokument o partnerstvu i suradnji na političkom, gospodarskom, obrazovnom, kulturnom i sportskom planu s nekim gradom iz Europske unije. Ovo partnerstvo je zasnovano na humanitarnoj suradnji društava Crvenog križa iz Kenzingena i Vinkovaca, koja će uz snažnu podršku gradonačelnika Bosančića biti nastavljena i ove godine, kao dio šire hrvatske priče kojom će se Vinkovci predstaviti Kenzingenu ovoga ljeta.