Objavljeno u Vijesti, 24.01.2020.

Štajga nas vraća u vrijeme kada je kolodvor bio srce Vinkovaca

Danas nas u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić“ Vinkovci očekuje premijera „Štajge“, dugoočekivane drame koja donosi povijesni prikaz života Vinkovačke željezničke stanice od osnutka do današnjih dana i vrijeme kada je bila jedno od najvećih željezničkih čvorišta u ovom dijelu Europe.

Posvećena kolodvoru, simbolu grada Vinkovaca, „Štajga“ će u naše kazalište večeras donijeti pomalo nostalgične scene vremena kada je vinkovački kolodvor značio život. Vremena kada je zapošljavao više od 3500 osoba i kada je znatno utjecao na naš grad i stanovnike. Vremena kada je bio jedno od najvećih željezničkih čvorišta u ovom dijelu Europe. Glavni su to razlozi zbog kojih je „Štajga“ itekako zaslužila svoj dramski prikaz.

Nakon praizvedbe krajem prosinca 2019., premijera ove predstave bit će održana večeras u našem kazalištu, s početkom u 20 sati. Praizvedba predstave „Štajga“ bila je ujedno i prigoda za obilježavanje 140 godina rada vinkovačke željeznice i kolodvora u kontinuitetu, što je važno spomenuti jer je HŽ Infrastruktura partner na projektu. Tekst i dramatizaciju potpisuje Ivana Šojat, režiju Jasmin Novljaković, a u predstavi igraju: Ivica Lučić, Miroslav Čabraja, Vedran Dakić, Selena Andrić, Vladimir Andrić i Matea Marušić.

„Ono što smo zamislili i što smo htjeli dobiti – predstavu posvećenu željezničarima i željezničkom kolodvoru Vinkovci – imamo. Ideja se rodila u Zenici, kada smo Vladimir Andrić i ja bili na premijeri predstave Fabrika. U jednom je trenutku jedna glumica iz te predstave rekla: “Ja, da bih došla u Europu, moram doći prvo na željezničku stanicu u Vinkovcima.” To je bio klik prije tri godine. Predstava je malo iznenađenje za nas Vinkovčane, koji poznajemo željezničare i Štajgu iz jednog potpuno drugog kuta. U predstavi su željezničari predstavljeni iz njihova kuta, odnosno što oni proživljavaju na poslu, ono nešto što mi putnici ne znamo“, rekao je prilikom praizvedbe ravnatelj vinkovačkog kazališta Zdenko Rečić koji je ovu predstavu najavio kao “najvinkovačkiju”, poput Vrzina kola koja im je donijela popularnost i uspjeh.

Ulogu u predstavi ima i nagrađivana glumica vinkovačkog kazališta, Osječanka Matea Marušić, utjelovivši suprugu željezničara, koja je istaknula kako su vrlo zadovoljni reakcijama publike.

„Primijetila sam da su gledatelji s velikom pozornošću pratili predstavu. Mislim da smo napravili lijepu priču o vinkovačkom kolodvoru. Ansambl je uigran, tu su i naše kolege iz HNK-a u Osijeku. Imali smo njihovu veliku potporu i učili jedni od drugih. Mnogo smo razgovarali o tome kako se prije živjelo u Vinkovcima“, istaknula je Mateja.