Objavljeno u Vijesti, 21.05.2019.

Sportom do zdravijeg djetinjstva

Danas se na stadionu HNK “Cibalia” održala svečana ceremonija otvorenja Olimpijskog festivala osnovnih škola Vukovarsko-srijemske županije u organizaciji Županijskog saveza sportova Vukovarsko-srijemske županije u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom, Savezom školskih sportskih društava Vukovarsko- srijemske županije te Zajednicom športskih udruga grada Vinkovaca.

Napokon smo dočekali lijepo vrijeme i započeli Festival na stadionu obasjanom suncem i ispunjenim dječjim smijehom. Pokrivala za glavu i suncobrana naravno nije nedostajalo, kao ni hladnih voćnih napitaka i osvježavajuće vode uz pokoju bananu ili sendvič kako naši najmlađi sportaši ne bi ostali žedni i kako bi bili puni snage za današnju Olimpijadu i discipline koje su morali proći.

Na Festivalu je sudjelovalo 576 učenika i učenica uzrasta od 1. do 4. razreda iz 12 osnovnih škola s područja Vukovarsko-srijemske županije koji su se natjecali u sportu, točnije, u disciplinama: mali nogomet, bacanje loptice, trčanje na 25 m, štafeta 4×25 m i skok u dalj.

Program je otvorila Marijana Ban, uz Alojza Kralja, svima dobro poznatog Žuću, dok su sve sudionike i posjetitelje pozdravili i gradonačelnik Ivan Bosančić i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić te svima zaželjeli sreću i dobar provod.

Sudionici su bile sljedeće škole : O.Š. Antuna Gustava Matoša Vinkovci, O.Š .Zrinskih Nuštar, O.Š. Stjepana Antolovića Privlaka, O.Š .Vladimira Nazora Vinkovci, O.Š. Ivana Gorana Kovačića Vinkovci, O.Š. fra Bernardina Tome Leakovića Bošnjaci, O.Š. Ivana Mažuranića Vinkovci, O.Š. Bartola Kašića Vinkovci, O.Š. Josipa Lovretića Otok O.Š. Vođinci, Vođinci, O.Š. Tordinci Tordinci i O.Š. Ivane Belić Mažuranić Rokovci-Andrijaševci.

“Konačno nas je dočekalo lijepo vrijeme i izmamilo našu djecu na stadion da im na ovaj način probudimo ljubav prema sportu, da se češće i aktivnije bave sportom. Da budu zdraviji i jednostavno izađu malo na zrak jer je dobro poznato da današnja djeca najviše svog slobodnog vremena provode unutra za računalima, tabletima i mobitelima. Ovo je najbolja prilika da kroz jedan sportski natjecateljski dio steknu i volju i želju za bavljenjem sportom i za natjecanjem općenito, jer će im dobro doći u daljnjem obrazovanju i u budućnosti kada odrastu. Lijepo ih je vidjeti na stadionu danas, ovako razigrane i vesele, i to su trenuci koji se pamte čitav život”, ovom prilikom istaknuo je na današnjoj Olimpijadi gradonačelnik Ivan Bosančić.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić je dodao kako voli sport, kao i to da je i dalje aktivni sportaš i djelatnik sporta, uživa u njemu i vrlo mu je drago da je otvorenje Olimpijade na ovako lijep i sunčan dan kada će djeca uživati i pokazati svoje talente.

Na kraju natjecanja zbrojali su se svi rezultati svih disciplina te je odlučeno da je O.Š. Ivana Gorana Kovačića Vinkovci pobjednik današnje Olimpijade osnovnih škola.