Objavljeno u Vijesti, 10.05.2019.

Škola ambasador Europskog parlamenta

Povodom obilježavanja Dana Europe, učenici Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampar Vinkovci u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci, sinoć su održali zanimljivo interaktivno predavanje o Europskoj uniji i nadolazećim izborima za EU parlament, a predstavljen je i projekt “Škola ambasador Europskog parlamenta“. Danas su pak školu posjetili vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Učenici i profesori škole uključeni su u projekt “Škola ambasador EU parlamenta“ koji provode u različitim institucijama, odgojno-obrazovnim ustanovama, društvima ili udrugama. Projekt je to kojim se nastoji podići razina informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima te o pravima koja imaju kao europski građani.

Upravo to su i prezentirali svojim gostima, pokazavši im učionice ukrašene s obilježjima različitih država članica EU. Ministrica Žalac ovom je prigodom sudjelovala u kvizu koji su pripremili učenici, a zajedno s gradonačelnikom pogledala je i predstavljanje Italije i njezinih znamenitosti, također u izvedbi učenika ove škole.

“Moram se ovom prilikom zahvaliti vama u Zdravstveno veterinarskoj školi jer ste se ove godine izuzetno potrudili, bili pravi EU ambasadori i vjerujem potaknuli mnoge naše građane da izađu na izbore i da sudjeluju u odlučivanju na europskoj razini”, istaknuo je gradonačelnik, dok je ministrica naglasila koliko je važno kroz srednje škole promovirati europske ideje. “Svi koji su punoljetni i imaju pravo, trebali bi izaći na EU izbore, jer svi smo mi građani Europske unije, a tom prilikom i biramo one koji će nas predstavljati u Europskom parlamentu. Drago mi je što ste vi ovoliko aktivni kada je promocija europskih vrijednosti u pitanju i što svojim sugrađanima ukazujete na važnost sudjelovanja u izborima za Europski parlament”, poručila je ministrica.

Inače, sredinom prošlog mjeseca u Vinkovcima je održan i Okrugli stol na kojem su sudjelovali zamjenik župana Josip Dabro i gradonačelnik Bosančić, kao i učenici svih 6 vinkovačkih srednjih škola. Na Okruglom stolu raspravljali su o tome jesu li mladi dovoljno informirani o Europskoj uniji, kako promijeniti svijest mladih o važnosti izlaska na izbore, odgaja li obrazovni sustav aktivne građane, što misle o kvaliteti svoga obrazovanja, sportu i općenito životu mladih u Vukovarsko-srijemskoj županiji, te što bi željeti promijeniti u mjestu ili gradu u kojem žive. Program Škola ambasador Europskog parlamenta (EPAS – European Parliament Ambassador School) pokrenut je od strane Europskog parlamenta, a usmjeren je na podizanje razine osviještenosti među mladima o Europi kroz aktivno učenje o njoj. Program je po prvi put pokrenut 2011. godine u Nizozemskoj, a od školske godine 2016./2017. provode ga uredi za informiranje Europskoga parlamenta i u svim ostalim državama članicama Unije, uključujući i Hrvatsku.