Objavljeno u Vijesti, 05.06.2020.

Rimski dani neće izostati niti ove godine

Osma po redu kulturna i turistička manifestacija Rimski dani ove godine bit će održana 4. srpnja

 

Ne želimo da ova godina bude bez te manifestacije i ona će biti održana, a trajat će jedan dan, poručuju organizatori najavljujući ovogodišnji program u vinkovačkim Lenijama

 

Turistička zajednica grada Vinkovaca uslijed epidemije koronavirusa morala je novonastaloj situaciji prilagoditi ovogodišnje, osme po redu Rimske dane. Manifestacija će biti manjega obima i u novom terminu, ali će ipak biti održana uz moto „Inter nos fortiores - Zajedno smo jači“.

Da je sve bilo onako kako je trebalo biti,  pred Vinkovčanima i njihovim gostima ovaj vikend, 5. - 7. lipnja, u punom bi sjaju bili VIII. Rimski dani, kulturna i turistička manifestacija čiji je nositelj Turistička zajednica grada Vinkovaca u suradnji s Gradskim muzejom Vinkovci i medijskom kućom Novosti uz potporu Grada Vinkovaca. Kao i mnoga druga događanja epidemija koronavirusa poremetila je i održavanje Rimskih dana, ali su se organizatori pobrinuli da se kontinuitet ipak održi.

“Zbog prilika u kojima smo se zatekli ove godine, nažalost, Rimski dani neće biti u onom obliku u kojem bi trebali biti i kako smo planirali. No, ipak će biti održani 4. srpnja 2020. godine u parku Lenije. Ne želimo da ova godina bude bez te manifestacije i ona će biti održana te će trajati jedan dan. Bez obzira na to što manifestacija traje samo jedan dan, a ne kao prošlih godina tri dana, sadržaja neće nedostajati. U kratkom vremenu smo se pokušali prilagoditi i zajedničkim snagama pripremiti VIII. Rimske dane”, ističu u TZ Grada Vinkovaca.  

Od sadržaja pripremili su keramičarske radionice, cirkuske radionice, malu školu gladijatora, bajkaonicu, radionicu izrade rimskih novčića, radionice izrade rimskih vjenčića, rimske frizure, šetnju Cibalama i rimski sajam, a kruna VIII. Rimskih dana, čiji je moto „Inter nos fortiores - Zajedno smo jači“, večernji je program.

“Večernji sati predviđeni su za borbu vinkovačkih gladijatora i projekciju dječjeg filma Asterix i Obelix. Nakon projekcije filma smo predvidjeli koncert. Osim toga, svi znamo da su Rimljani uživali u hrani pa će svi posjetitelji moći kušati rimske kobasice i carsko pivo Valens”, ističu organizatori.  Posjetitelji VIII. Rimskih dana moći će se okušati i u potrazi za blagom i osvojiti različite nagrade, a ove godine novina su rimski šatori u kojima će biti smještene radionice i sudionici rimskog sajma. Svakako treba spomenuti i Gradsko kazalište „Joza Ivakić“, Gradsku knjižnicu, Srednju strukovnu školu, Poljoprivredno šumarsku školu te Zdravstvenu i veterinarsku školu dr. Andrije Štampara, koji su također uključeni u realizaciju programa. .

“Vjerujemo da će naši građani i posjetitelji osjetiti dašak antičkog Rima. Želimo Vinkovce prikazati na originalan i jedinstven način: kroz žive slike Colonie Aurelie Cibalae”, istaknuo je i gradonačelnik Ivan Bosančić. Za manifestaciju Rimski dani, podsjetimo, TZ Grada Vinkovaca prošle godine osvojila je međunarodnu kulturno turističku nagradu “Plautilla“ koja se dodjeljuje u sklopu Međunarodnog kongresa povijesnih gradova u Solinu za kvalitetu i inovativnost u upravljanju povijesnim gradovima, u domeni interpretacije i zaštite kulturne baštine te promidžbe i distribucije kulturno turističkih proizvoda. “Rimski dani“ u kategoriji “Najbolji turistički proizvod“ osvojili su plaketu s brončanim znakom.