Objavljeno u Vijesti, 07.05.2018.

Regionalni skup o mogućnostima pripreme EU projekata od šireg interesa za prehrambeno - prerađivački sektor i razvoj Slavonije, Baranje i Srijema

Ulaganja koja planiramo želimo znatnije uključiti u obrazovani sustav i unaprijediti prehrambeno-prerađivačku industriju, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić

U organizaciji Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskim klasterom konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora u Vinkovcima je u ponedjeljak, 7. travnja, održan "Regionalni skup o mogućnostima pripreme EU projekata od šireg interesa za prehrambeno - prerađivački sektor i razvoj Slavonije, Baranje i Srijema".

Nakon uvodnih pozdravnih govora domaćina Regionalnog skupa ravnatelja Razvojne agencije Vukovarsko – srijemske županije Ilije Cote, gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića i župana Bože Galića, izaslanica predsjednika Vlade RH i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU, Gabrijela Žalac predstavila je financiranje projekata prehrambeno – prerađivačkog sektora iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., planove za ugovaranje Svjetske banke za podršku Projektu Slavonija, Baranja i Srijem te mogućnosti financiranja projekata iz prehrambeno - prerađivačkog sektora u novoj financijskoj perspektivi 2021.-2027. Govoreći o mogućnostima financiranja projekta iz prehrambeno – prerađivačkog sektora u novoj finacijskoj perspektivi ministrica Žalac istaknula je kako su one velike. "Zadovoljni smo dinamikom trošenja sredstava iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija koji je u 2017. godini obilježio značaj rast od 483 posto u kontekstu ugovaranja projekata.", kazala je Gabrijela Žalac, najavivši kako će za dva tjedna također u Vinkovcima potpisati vrlo značajan ugovor vezan za obnovu pruge Vinkovci-Vukovar.

Gradonačelnik Ivan Bosančić istaknuo je kako je ova tema izuzetno važna za Vinkovce, jer Vinkovce drži centrom prehrambeno-prerađivačke industrije danas, ali i u budućnosti. "Sva ulaganja koja planiramo u budućnosti želimo znatnije uključiti u obrazovani sustav i unaprijediti dodanu vrijednost u samoj prehrambeno-prerađivačkoj industriji, onda su ovakve teme izuzetno važne.", rekao je gradonačelnik Bosančić.

U nastavku skupa, mjere za jačanje prerađivačke industrije Programa ruralnog razvoja 2014.-2020., predstavio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak. "Domaći prozvođači mogu proizvesti dovoljne količine i mlijeka i jaja i voća i povrća kako bi zadovoljili domaće potrebe međutim, ono što je kočnica i razvoju domaće poljoprivrede i prehrambene industrije je stanje na tržištu.”, rekao je Kraljičak. Analizu prehrambeno - prerađivačkog sektora na području pet slavonskih županija iznio potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Dragan Kovačević. Nužno je jačati prehrambenu industriju na način da se u nju ugrađuju proizvodi dodane vrijednosti kako bi kroz visoko finalizirane proizvode ostvarili konkurentnost i na domaćem tržištu, ali i na tržištu Europske unije. Za primjer je naveo domaću proizvodnju pršuta odnosno šunki rekavši kako Hrvatska proizvede oko 350.000 komada pršuta odnosno šunki godišnje dok bi za ozbiljniju proizvodnju, u kojoj bi se pokrile domaće potrebe i osigurao dodatni prostor za izvoz, trebala godišnja proizvodnja od oko milijun komada. Agrotehnološki centar Središnja tema skupa bilo je predstavljanje strateškog projekta "Agrotehnološki centar Vukovarsko-srijemske županije" za koji je zamjenik ravnatelja Razvojne agencije naše županije Mario Bušić istaknuo da će služiti povezivanju javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora sa svrhom da proizvođačima povrtlarskih kultura i voća, kao i prehrambenoj industriji omogući unaprjeđenje proizvodnje temeljeno na rezultatima primijenjenih istraživanja, a u funkciji stvaranja i komercijalizacije novih i inovativnih proizvoda. Svoj doprinos bogatom programu Regionalnog skupa dali su i predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog klastera konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora Zvonimir Novak te profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku Zdenko Lončarić koji je u svom izlaganju predstavio centar kompetencija Centar primijenjenih bioznanosti Lanac zdrave hrane d.o.o. Na samom kraju Regionalnog skupa održano je predstavljanje tvrtki iz prehrambeno - prerađivačkog sektora u kojem su Dalibor Kezele direktor PP Podravka hrana i Domagoj Franić, direktor Vinke d.d. predstavili svoje poslovanje.