Objavljeno u Vijesti, 20.11.2019.

Radovi “smireniji”, a tonska skala izraženija

U galeriji Gradskog kazališta ‘‘Joza Ivakić‘‘ večeras je otvorena 21. izložba slika Šefika Kapetanovića, novinara s 43-godišnjim stažem, umirovljenom prije dvije godine. Slikarstvo je, uz novinarstvo, Kapetanovićeva druga ljubav, o čemu svjedoči dosadašnjih 20 samostalnih i 26 skupnih izložbi i likovnih kolonija.

“Slikanje sam zavolio još u osnovnoj školi kada sam bio u likovnoj sekciji, a likovni nam je predavao Dušan Pjevac. Učenici koji su išli u OŠ ‘‘Ivan Goran Kovačić‘‘ u Marijinom domu možda se sjećaju portreta naših književnika u školskom hodniku. Ja sam ih izradio, i to su bili moji prvi ozbiljniji likovni radovi. Za srednjoškolskog obrazovanja prekinuo sam slikanje, ali negdje početkom 80-ih opet uzimam kičicu u ruke i slikam. U početku sam radio uglavnom pastel, a posljednje dvije ili tri izložbe radovi su u akrilu i ulju. Prvu izložbu imao sam u Ateljeu 90 u Vinkovcima, gdje sam se predstavio portretima znamenitih Vinkovčana, a poslije sam izlagao diljem Hrvatske, od Slavonije do Šibenika i Makarske, pa i izvan zemlje, uglavnom na likovnim kolonijama.”, kazao je Šefik Kapetanović.

Na ovoj 21. samostalnoj izložbi Kapetanović se prvi put predstavio s radovima nastalima od kada je umirovljen. “Noviji radovi značajno su “smireniji”, suptilnije postavljeni, a tonska skala izraženija. Svaka izložba kod autora predstavlja pomak u likovnom smislu, i kada se čini da je autor “rekao sve što je imao” uvijek pomalo iznenadi kritiku, a posebno motritelje.”, stoji, između ostaloga, u kritičkom osvrtu na slike prof. dr. sc. Mladena Jurišića.

I sam slikar večeras se obratio svojim gostima i prijateljima i s dozom samozatajnosti i skromnosti poklonio impresije svakom gledatelju. O Šefiku Kapetanoviću – Fiki i njegovim radovima govorili su dr. Mladen Karlić, saborski zastupnik i dugogodišnji prijatelj i Ivan Lončar – Žan, predsjednik HDLU Vladimir Becić Vinkovci, dok je izložbu otvorio Gabrijel Šokičić, zamjenik gradonačelnika Vinkovaca.

U programu svečanosti otvorenja kojega je vodio Krešo Marić sudjelovao je i Tamburaški sastav Dike. Izložba ostaje otvorena do 17. prosinca.