Objavljeno u Vijesti, 23.10.2019.

Prvi Festival šunke, vina, rakije i kulena

Kalendar turističkih događanja u Slavoniji bogatiji je za još jednu gastro manifestaciju. Riječ je o prvom vinkovačkom Festivalu šunke, vina, rakije i kulena koji će se održati u subotu u svečanoj dvorani Barun Trenk. Festival su na današnjoj konferenciji najavili predsjednik Vinkovačkih šokačkih rodova Zvonimir Liščić, direktorica vinkovačke Turističke zajednice Martina Matković, zamjenica pročelnice Upravnog odjela za kulturu i turizam Jasna Garvanović i gradonačelnik Ivan Bosančić. “Pri samoj pomisli na Slavoniju, na Vinkovce protkane zlatom, prvo što vam padne na um su tambura, pjesma, veselje i slavonska trpeza. Upravo iz tih razloga organizirali smo ovaj Festival. Želja nam je obogatiti sadržaje turističke gastro ponude te povećati atraktivnost u smjeru percepcije Vinkovaca kao poželjne turističke destinacije”, istaknula je direktorica TZ Vinkovci Martina Matković.

Veliku ulogu u promociji festivala ima upravo Turistička zajednica koja od ove godine, uz Vinkovačke jeseni i Rimske dane, “na raspolaganju” ima još jednu veliku manifestaciju.

“Većina mjesta u našem susjedstvu ima nekakav sajam, vašar ili izložbu tradicijskih proizvoda. Vinkovci kao metropola Šokadije i ovog našeg slavonskoga kraja također zaslužuju jedan ovakav festival, koji će okupiti naše proizvođače i dati im priliku da predstave svoje proizvode. Osim gospodarskog, turističkog i gastronomskoga, Festival ima i edukativno-natjecateljski aspekt, gdje će se svi prijavljeni izlagači natjecati u četiri zasebne kategorije. Stručnjaci su tako ocjenjivali uzorke, od kojih je pristiglo 7 Šunki, 34 kulena, 21 rakija, i 100 uzoraka vina. U sklopu Festivala posjetitelji mogu obići i sajam na kojem će sudjelovati ostali proizvođači pretežno prehrambenih proizvoda s područja Slavonije, Baranje i Srijema. Sajam je, dakle, otvoren za sve posjetitelje u subotu 26. listopada od 10 do 16 sati, dok je od 18 sati na programu svečana večera za same natjecatelje”, objasnio je predsjednik udruge Vinkovački šokački rodovi Zvonimir Liščić.

Dodao je i da im je u planu dodatno razvijati ovu priču, pa bi u budućnosti festival trebao sadržavati i razne simpozije, okrugle stolove, turističke manifestacije, kulturne priredbe i sve ono što će privući ljude u Vinkovce.

Gradonačelnik je ovom prilikom poručio da na ovaj način Vinkovci nisu dobili samo još jednu manifestaciju nego i dodatnu promociju ovoga kraja i naših proizvođača. “Želimo dati priliku svima onima koji dolaze u naš kraj da okuse naše proizvode. Festival će nam omogućiti da probamo proizvode naših proizvođača i na licu mjesta saznamo sve o njima. Svjesni smo da su neki drugi krajevi Hrvatske znali izbrendirati svoje proizvode i podići im vrijednost. Cilj nam je kroz ovu manifestaciju upravo predstaviti naše proizvođače što bi, u krajnjoj liniji, podiglo cijenu njihovih proizvoda na jednu razinu koju i zaslužuju”, zaključio je. U Hrvatskoj nema puno ovakvih festivala, nešto slično postoji u Orahovici, pod nazivom “Sajam vina i kulena”, koji ipak ne obuhvaća toliki spektar proizvoda koliki će obuhvaćati vinkovački festival.