Objavljeno u Vijesti, 13.02.2020.

Prva škola bit će kompletno obnovljena do sredine lipnja

Radovi na dugo očekivanoj energetskoj obnovi vinkovačke Osnovne škole Antun Gustav Matoš u punom su jeku. Od ukupno 17,3 milijuna kuna, koliko će biti utrošeno za ovu svrhu, bespovratnih je EU sredstava gotovo 10,2 milijuna kuna, dok je preostali iznos osiguran u proračunu Grada i kroz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt je sufinanciran kroz Kohezijski fond u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju od 2014. do 2020. godine, a zajednički ga provode agencija VIA i Grad Vinkovci, odnosno Upravni odjel društvenih djelatnosti.

“Možemo vidjeti da radovi dobro napreduju, da je već oko 60% posla gotovo i to je ono što je najvažnije, a kako bi što kraće smetali provođenje nastave. No kada su u pitanju ovakvi opsežni radovi, onda moramo biti strpljivi i moramo se prilagoditi takvoj situaciji. Drago mi je prije svega što ćemo dobiti jedan, gotovo nov objekt, energetski učinkovit i puno bolje opremljen nego što je to bio do sada. Pohvalio bih stoga djelatnike VIA-e i Upravnog odjela društvenih djelatnosti koji su radili na ovom projektu i omogućili da nas vrlo malo košta obnova ove najveće škole u našem gradu”, istaknuo je prilikom današnjeg obilaska radova gradonačelnik Ivan Bosančić.

Svrha projekta je energetska obnova zgrade škole i zgrade športske dvorane, dok je cilj projekta smanjenje potrošnje energije za grijanje i hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na prijašnje razdoblje.

U sklopu projekta bit će provedeno nekoliko mjera energetske učinkovitosti, mjera poboljšanja toplinske izolacije krovišta i pročelja, zamjena vanjske stolarije energetski učinkovitijom, ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja, ugradnja rekuperatora za ventilaciju dvorane, ugradnja dizalice topline zrak-zrak te poboljšanje učinkovitosti rasvjete. “Provedba ovih mjera rezultirat će smanjenjem potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini od gotovo 69% u odnosu na godišnju potrošnju za grijanje prije provedbe navedenih mjera, što će ujedno doprinijeti i smanjenju godišnje emisije CO2 za gotovo 59%. Treba reći da je, osim obnove škole na Lapovcima, u tijeku i energetska obnova Osnovne škole Vladimira Nazora, zgrade Hrvatskog sokola i zgrade Arhiva”, rekla je direktorica VIA-e Danijela Slipčević, dodavši da će u ovoj agenciji, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, organizirati radionicu za građane na temu natječaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a na kojoj će građani moći saznati sve u vezi ovog natječaja koji bi trebao biti objavljen u ožujku.

Ravnatelj škole Dario Dragun također je zadovoljan dinamikom radova, koji će biti gotovi u planiranom roku.

“Fasada je pri kraju, krovište također, postavljanje stolarije dobro napreduje i vjerujem da će sve biti gotovo do sredine lipnja, kako smo i planirali. U dvorani je postavljen novi parket, pa sada slijedi onaj estetski dio uređenja, bojanje i izvlačenje linija i dvorana bi trebala biti u funkciji u travnju”, objasnio je Dragun. Ovom prilikom pohvalio je učenike i nastavnike koji se, kako kaže, odlično drže svih uputa pa stoga nema nikakvih problema u organizaciji nastave.