Objavljeno u Vijesti, 18.06.2020.

Projekt “Zaželi”: Vinkovcima preko 4,5 milijuna kuna za zapošljavanje žena

Jedan od najpopularnijih EU projekata kojim se dugotrajno nezaposlene žene educiraju i zapošljavaju te brinu za stare i nemoćne korisnike, ušao je u svoju drugu fazu. Tako su danas dodijeljeni ugovori o dodjeli nepovratnih sredstava u sklopu poziva “Zaželi – program zapošljavanja žena – druga faza” koji se financira novcem Europskoga socijalnog fonda.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u utorak je donijelo prvu odluku o financiranju druge faze projekta za koju je ukupno osigurano 550 milijuna kuna. Natječajem objavljenim u veljači ove godine prvotno je bilo predviđeno 300 milijuna kuna, no zbog velikog broja prijava iznos je u dva navrata povećavan i dosegnuo je 550 milijuna kuna. U prvoj fazi za projekt je bilo osigurano oko milijardu kuna te je kroz 322 projekta zaposleno 6.000 dugotrajno nezaposlenih žena na poslovima brige i skrbi za 30.000 starih i nemoćnih korisnika.

Premijer Andrej Plenković i ministar rada Josip Aladrović uručili su danas prvih 106 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za drugu fazu programa “Zaželi”, a cilj ove faze je osigurati nastavak financiranja aktivnosti zapošljavanja teže zapošljivih žena na poslovima pružanja potpore i podrške za starije i osobe u nepovoljnom položaju

„Napravili smo instrument, dakle ovo je jedna od aktivnih mjera zapošljavanja kako vratiti na tržište rada naše sugrađanke zrelije dobi u ruralnim sredinama i istodobno angažirati lokalne jedinice samouprave, angažirati udruge i dati nužnu skrb starijim osobama. Dakle, nekoliko ciljeva smo ostvarili kroz ovu mjeru, izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Projekt se financira bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF), pripadnicima ciljanih skupina omogućuje pomoć za uključivanje na tržište rada na 12 mjeseci, a u završnoj fazi predviđeno je obrazovanje i osposobljavanje zaposlenih žena. Ukupna vrijednost 116 ugovora je 222 milijuna kuna, a danas su uručili 106 ugovora vrijednosti 192 milijuna kuna, kroz koje će zaposliti 2.117 nezaposlenih žena i pružiti skrb za oko 13.000 starijih osoba.

Ugovor s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava u okviru Poziva na prijavu projektnih prijedloga “Zaželi – program zapošljavanja žena faza II” potpisao je danas i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

„Projekt Zaželi je vrijedan 4.614.850,00 kuna, a obuhvatit će zaposlenje pedeset žena za pružanje podrške za tristo krajnjih korisnika na području grada Vinkovaca“, napomenuo je gradonačelnik.

Grad Vinkovci dobio je preko četiri i pol milijuna kuna kroz projekt koji će trajati 18 mjeseci, a omogućeno je zapošljavanje pedeset žena na području grada. Njihovim zapošljavanjem u lokalnoj zajednici osnažit će se i unaprijediti radni potencijal pripadnica ciljane skupine, tj. žena koje teže dolaze do zaposlenja i žena s nižom razinom obrazovanja.

Zaposlene žene pružat će pomoć starijoj populaciji u kućanstvu. Pomoć će se odnositi na dostavu namirnica, pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika, održavanju čistoće stambenog prostora/domova krajnjih korisnika, socijalnoj integraciji, posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl…), pružanje podrške krajnjim korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima. Također, u sklopu projekta, krajnjim korisnicima isporučivat će se paket kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština.